Referat - Argoul tinerilor de azi

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
4755
Etichete
argoul, tinerilor, azi
Descarcari
771
Nota
9 / 10 - 1 vot

ARGOUL TINERILOR DE AZI
Subiect controversat si de perpetua actualitate…Fie ca acceptam,fie ca nu, una dintre trasaturile adolescentei o constituie existenta unui limbaj propriu pe care il vom numi argoul adolescentului.Roman,american,englez sau australian tinarul se simte si chiar este in multe privinte altfel decit adultul.Pe orice meridinian al globului pamintesc el isi cauta un limbaj care sa exprime cat mai bine nevoia sa de a nu semana cu cei maturi.
Argoul adolescentului se naste din izvoare diferite . Prima pe care o voi cita , dar nu cea mai importanta probabil, poate fi nevoia unui limbaj ,,cifrat” ca sa nu poata fi inteles de cei din jur daca acest lucru se impune.Asa s-a nascut celebrul ,,sase” care da de veste elevilor ca e timpul sa inceteze nazbatiile si sa ia poza de elevi ,,model” in banca.
Alti termini precum :,,profa”,,,diriga” sau ,,mate”,,,bio” ,,info”,,,geogra” isi au sursa in nevoia tinarului de a trata cu familiaritate realitati care sperie mai putin.
Tinerii se stie , au un apetit al noului, al modernului mult mai accentuat decit persoanele in varsta.De aceea limbajul lor este,,presarat” cu neologisme sau cuvinte din alte limbi mai mult sau mai putin adaptate la graiul nostru.
Astfel astazi trebuie sa fii ,,cool” iar pentru aceasta trebuie sa-ti schimbi ,,look-ul”.Stramosescul buna-ziua devine ,,heloo” si asa mai departe.
Mass-media are un rol important in acest sens.Revistele pentru tineri,emisiunile de divertisment, filmele abunda in expresii mai mult sau mai putin elegante.
Teribilismul virstei constituie o cauza pentru un alt fenomen cu larga raspindire in rindul adolescentilor:este moda superlativelor absolute folosite la tot pasul incit ai impresia ca traiesti intr-o lume a neobisnuitului:muzica este ,,super”, fusta este,,super”,guma de mestecat este si ea ,,super”, toata existenta noastra este ,,super”.Dar ce nu e ,,super”?!
Pana la un punct lucrurile sunt chiar pozitive,argoul adolescentului ,,demoleaza” limbajul de lemn de care ne-am plictisit pana la saturatie.
Pericolul este insa sa nu se transforme el insusi intr-un limbaj de lemn, care nu ne va ajuta sa fim originali, ci din contra ne face sa devenim penibili.
Mult mai grav este insa faptul ca limbajul unor tineri abunda in termini atit de vulgari,incat nici nu-ti vine sa-i asculti. Expresiile nu pot fii reproduse si tragic este ca le gasesti si in exprimarea fetelor, nu numai a baietilor. Atunci argoul devine o dovada de incultura si lipsa de educatie.
In incheiere trebuie sa evidentiem realitatea ca existenta unui argou al tinerilor nu poate fi pusa la indoiala si trebuie acceptata caci oricat ar incerca scoala, lingvistii,parintii acest fenomen nu poate fi anulat sau desfiintat. Este posibil insa ca printr-o educatie de calitate sa se creeze in rindul tinerilor capacitatea de a realize limitele pana la care se poate merge cu inovatia limbajului.
In speranta ca nu voi fi considerate o ,,pretioasa “,trebuie sa inchei cu o afirmatie care mie mi se pare potrivita:
,,Cuvantul e o haina care trebuie sa-ti vina bine nu sa te faca ridicol.”
Pravat Alexandra-Mihaela
Clasa a-IX-aB ,,Colegiul National Mihai Viteazul”
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org