Referat - Argumentatia la basm

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
5305
Etichete
argumentatia, basm
Descarcari
540
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

Argumentatia la basm
Aleodor Imparat este o specie apartinand genului epic in proza, deoarece autorul isi exprima gandurile si sentimentele in mod indirect prin intermediul actiunii si al personajelor, si apartine literaturii populare avand toate trasaturile acesteia : are caracter oral, anonim, colectiv, expresiv. Actiunea este mai complicata decat la alte specii apartinand folclorului literar, actiunea se petrece atat in plan real cat si in plan fantastic.
In expozitiune este prezentat un imparat care isi dorea foarte mult un fiu. Dupa multi ani de asteptare Dumnezeu ii asculta rugile si ii daruieste un fiu : pe Aleodor. Ajuns pe patul de moarte imparatul il cheama pe Aleodor sa ii dea ultimele sfaturi. Unul dintre aceste sfaturi era ca Aleodor sa nu calce pe mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop.
In intriga, Aleodor calca pe taramul Pocitaniei, care i se arata si ii porunceste ca in schimbul vietii sa i-o aduca pe fata lui Verdes Imparat.
Desfasurarea actiunii este declansata de acest moment. Aleodor pleaca la drum, spre castelul lui Verdes Imparat. In drumul sau intalneste trei animale: o stiuca, un taune si un corb, carora le salveaza viata, primind in schimb trei daruri magice: de la stiuca un solzisor, de la taune un pufulet, iar de la corb o penita. Ajuns la Verdes Imparat acesta afla ca pentru a putea lua fata cu el trebuie sa se ascunda trei zile, astfel incat fata sa nu il gaseasca cu ocheanul ei fermecat. In primele doua zile Aleodor se ascunde cu ajutorul corbului si al stiucii, transformandu-se pe rand in peste, si in pasare, dar este gasit de fata. A treia zi se transforma cu ajutorul taunelui in musca, si se ascunde in parul fetei. Aceasta nu il gaseste, si este nevoita sa plece cu Aleodor.
Actiunea atinge punctul culminanti, cand, ajunsi la pocitanie fata il refuza, si de ciuda pocitania crapa.
Deznodamantul este specific basmelor apartinand literaturii populare: Aleodor ramane cu fata si traiesc fericiti pana la adanci batraneti.
Timpul este vag exprimat: „a fost odata ca niciodata”. La actiune participa atat personaje reale: Aleodor, imparatii, fata lui Verdes, cat si personaje fantastice: animalele fermecate, pocitania. In basme exista un conflict intre fortele binelui si fortele raului, invingator iese binele. Personajele se impart in doua categorii: personaje pozitive: Aleodor, si personaje negative: pocitania. Personajul pozitiv este inzestrat cu toate calitatile de frumusete fizica si morala.
Aleodor cand s-a nascut era un copil frumos „de sa-l vezi si sa nu-l uiti”. Vrednic conduce imparatia cu intelepciune dupa moartea tatalui sau pana cand calca pe pamanturile pocitaniei. Curajos, infrunta pocitania obtinand o modalitate de a ramane in viata. Da dovada ca este bun la suflet cand salveaza cele trei animale. Este inteligent, deoarece stie cum sa se foloseasca de darurile primite.
Eroul parcurge un drum presarat cu obstacole pe care le parcurge cu ajutorul darurilor primite de la prietenii facuti pe drum. Aleodor are capacitatea de a se metamorfoza.
Se folosesc formule tipice: introductive „A fost odata ca niciodata”, mediane „Si merse, si merse”, si finale „Iara eu încalecai p-o sea si v-o spusei dumneavoastra asa.”. Apare cifra magica trei: trei prieteni, trei daruri, trei zile, trei probe.
Din punct de vedere stilistic basmele se caracterizeaza prin simplitate. Se folosesc arhaisme: gloate, starpitura, inversiuni: obstescul sfarsit, expresii populare: a da din colt in colt. Se remarca oralitatea stilului realizata prin folosirea substantivelor in vocativ: Fat-Frumos, voinicule, flacaule, interjectii: iaca, ia.
Opera epica in proza in care se prezinta intamplari fantastice puse pe seama unor personaje sau forte supranaturale in lupta cu fortele raului pe care le invinge se numeste basm.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org