Referat - Arte poetice- romantismul

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
381
Etichete
arte, poetice, romantismul
Descarcari
232
Nota
0 / 10 - 0 voturi


ARTE POETICE
ROMANTISMUL



Romantismul este o mi[care artistic\ [i literar\ ap\rut\ la ^nceputul secolului al-19 lea ca o reac]ie ^npotriva clasicismului [i regulilor lui formale, fiind caracterizat prin introducrea notelor de lirism, de sensibilitate, de imagina]ie, prin cultul naturii [i tendin]a evaziunii in trecut. Inclinare spre lirism spre visare spre melancolie.
Un concept cum este acela de romantism al clasicilor, pus ^n circula]ie de Emil Deschanel, sau cel de clasicism al romanticilor, enun]at de Pierre Moreau, reprezint\ doar o tentativ\ nefericit\ de tulburare a grani]elor [i a[a destul de fragile [i variabile ale unui curent literar cum este romantismul. Ideia unui romantism al clasicilor care trimite la Racine Shakespeare, Petrarca, Dante etc. nu este prezentat\ doar de Emil Deschanel. Ea apare sub diferite forme ^n prefe]ele cu un caracter programatic ale scriitorilor romantici, ^n studiile acestora, ca [i ^n operele fra]ilor Schlegel.
Se cuvine de asemenea, s\ preciz\m c\ prezen]a unor “atitudini romantice” individuale ^n fa]a existen]ei nu presupune ^n mod obligatoriu atestarea unei literaturi romantice ^n toate timpurile.
Mi[carea ^n timp, suscint\ de grani]ele de ^nceput [i de sfâr[it ale romantismului, r\mâne mereu deschis\, dat fiind ^n primul rând faptul c\ acestea sunt variabile de la o ]ar\ la alta.


SENSURILE ROMANTISMULUI

Circula]ia sensului de romantism ^n diferite ]\ri se integreaz\ ^ntr-un vast câmp semantic.
F\r\ ^ndoial\ c\ romantismul [i-a justificat total [i ^n mod credibil existen]a doar ^ntr-un timp mai ^ndelungat. Pe m\sur\ ce literatura romantic\ se diversific\ de la o ]ar\ la alta sau de la o genera]ie la alta, sensurile conceptului de romantism deveneau [i ele tot mai numeroase.
Educ]ia clasic\ a multora dintre scriitorii [i teoreticienii romantismului nu exclude c\utarea unor c\i de conciliere ^ntre arta romantic\ [i clasic\, evidente mai ales ^n cultura spaniol\ [i italian\.
Poezia romantic\ este o poezie universal\ pr


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org