Referat - Baltagul - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
573
Etichete
baltagul, analiza
Descarcari
310
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Romanul

“Baltagul”

Mihail Sadoveanu este unul dintre cei mai mari scriitori romani. A scris peste 120 volume care abordeaza mai multe teme:
istoria (este deschizatorul romanului modern):”Soimi (romanul cu care a debutat in 1904), Fratii Jderi , Neamul Soimarestilor , Zodia Cancerului “;
viata satului romanesc:”Romanul Baltagul” dar si multe volume de povestiri , cel mai important “ Hanu Ancutei”;
natura: “Dumbrava Minunata , Nada Florilor , Imparatia apelor”;
conditia umana(viata monotona a targurilor de provincie): “Locul unde nu s-a intamplat nimic , Apa Mortilor , Haia Sanis , Floarea Ofilita , Insemnarile lui Neculai Manea”
Romanul “Baltagul” este considerat capodopera a literaturii romane (1930).
Romanul “Baltagul”, alatui de multe alte opera Sadoviene evoca lumea satucului cu obiceiuri si traditii pastrate cu sfintenie de aceasta lume.
Sadoveanu a scris acest roman in 17 zile iar dupa alti cercetatori chiar in 10 zile.
In lucrarea “Anii de ucenicie” Sadoveanu recunoaste ca izvoare baladele Dolga si Salga , izvor cel mai important este balada “Miorita” se pare ca exista un izvor real, o discutie auzita la 2 jandarmi despre un oier ucis pt. a i se lua turma de oi. Publicistul Mihai Ralea chiar e covins ca Sadoveanu sa inspirit din realitate, documentandu-se la fata locului. El afla numele oierului “Alexandru Lipan” din “Pipirig” iar gospodaria din Magura Tarcaului o descopera in satul Brates unde se casesc Muntele Magura si raul Tarcau.
“Baltagul” este ca specie literara roman. Romanul este specie a genului epic identificandu-se in aceasta opera trasaturile fundamentale ale acestuia:
actiunea, personajele, naratiunea mod de expunere dominant.

Actiunea:
momentele subiectului literar
cadrul actiuni:
- locul: actiunea se desfasoara in Magura Tarcaului, satul natal al Vitoriei Lipan, personaj princ


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org