Referat - Caracterul general romanesc

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
359
Etichete
caracterul, general, romanesc
Descarcari
224
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Caracterul general romanesc

Eminescu se deosebeste de toti scriitorii vremii sale si prin aceea ca opera lui întreaga n-are nici în cea mai slaba masura si supt nici un raport caracterul local, provincial, ci numai caracterul general românesc. E cel dintîi scriitor roman care scrie catre toti românii într-un grai pe care românii de oriunde îl pot recunoaste ca al lor.
Nascut în coltul de catre granita al Moldovei de Sus, crescut în Bucovina, apoi scolar într-un asezamînt de cultura ardelean, în sfîrsit student de Viena între românii din toate partile, care sub îndemnul lui pun la cale înaintea mormîntului din Putna a lui Stefan cel Mare cea dintîi serbare a sufletului, a traditiilor, a gloriei românesti, care sunt ale tuturor celor de sîngele nostrum si de limba noastra, înfratit, apoi, cu poporul prin strabaterea adînca a tainelor cîntecului multimilor, - Eminescu e întruparea literara a constiintei românesti, una si nedespartita.
Aceasta, si nu articolele pentru coservatori în "Timpul" din Bucuresti,nu partea din ele, pecetluita mai mult cu semnul osebitor de partid, aceasta e si valoarea lui politica, marea, covîrsitoarea lui valoare politica. Românul care s-a simtit acasa în toate stratele, tinuturile si ramurele neamului sau, a fost un om politic prin lumina gîndului si puterea trainica a scrisului sau, prin simbolul de unitate cuprins în fiinta sa literara, în inspiratia si gîndul sau. Întemeindu-se pe tot ceea ce simtim noi, el s-a ridicat într-un nebiruit avînt spre culmile culturii moderne.
De aceea el e vrednic de pomenire oriunde se lupta cu întunericul adînc si cuvîntul vrajmas o licarire din constiinta neamului.







Date cronologice

1. Nasterea si copilaria lui Mihai Eminescu (1850 - 1858).
2. Scolar la Cernauti (1858 - 1863).
3. Privatist la Cernauti. Fugar cu trupa Tardini (1864 - 1866).
4. La Blaj (1866).
5. Pribeag si sufleur (1866 - 1869).
6. Student la Viena (1869 - 1872).
7. Student la Berlin


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org