Referat - Comentariu Dancapitan De Plai

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
2552
Etichete
comentariu, dancapitan, plai
Descarcari
789
Nota
9.5 / 10 - 2 voturi

Comentariu
Dan,capitan de plai
Vor trece sute de ani,dar nici odata nu va rasuna numele lui Mihai copilul,Toma Alimos,fara ca ecoul sa vibreze :Alecsandri.Da!V.Alecsandri, capul poeziei românesti este si autorul acestei opere:Dan,capitan de plai.
Personalitatea glorioasa a lui V.Alecsandri a optat la crearea si dezvoltarea a numeroase specii literare si a publicat prima mare culegere de poezii populare românesti:Poezii poporale.Balade (cîntece batrînesti) adunate si îndreptate de… V.Alecsandri în colaborare cu Alecu Russo au
au editat acest manual.În el sunt prezentate numeroase creatii folclorice românesti ,si pe prima pagina a acestei carti este publicata Miorita,o balada pastoreasca ,care este vîrful creatiei populare.
Operele lui Alecsandri se pot împarti în trei parti:în prima parte intra pastelurile si poeziile închinate florilor si anotimpurilor (Legenda ciocîrliei, Legenda lacrimioarei ,Concert în lunca ,Oaspetii primaverii ,Zilele Babii etc);în aspect patriotic ,care prezinta lupta poporului român cu cotropitorii (Dumbrava Rosie; Dan,capitan de plai ;Grui-Singer etc) si însfîrsit a treia categorie prezinta operele orientale ,în care intra :Murad Gazi sultanul si Becri Mustafa, Garda seraiului etc.Aceste opere cu aspect oriental ne transporta într-un tablou vioi al strazilor musulmane.
Opera "Dan,capitan de plai" este o opera epica, ca specie poem eroic, în care se îmbiba istoria cu folclorul,realitatea cu fantasticul.Aici Dan întruchipeaza sentimentul de patriotizm ce zace de secole în inimele fiecarui român.Îl cunoastem pe Alecsandri ca un fantastic autor a multor pastele , dar iata ca în creatile sale apare si un poem cu caracter legendar. Fiind un adevarat patriot a stiut sa ivedentieze spiritul de patriotizm al poporului român prin personajele pozitive:Dan, un batrîn luptator ce locuieste departe în stînci ca soimul singuratic;Ursan,om aspru pletos ca zbirul cu pieptul gros si lat .
În acest poem Alecsandri propagandeaza spiritul de patriotizm ,si ideea este ca poporul român si-a manifestat eroizmul în vremurile grele de subjugare cu scopul de a-si obtine independenta .Titlul acestei opere are un sens direct ,unde Dan este un capitan al armatei române.
În text autorul foloseste o multime de figuri de stil:
"Batrînul Dan traieste ca soimul singuratic"-o comparatie prin care se ividentiaza singuratate persona-
jului principal.
"geroasa batrînete"-epitet ,prin dînsul V.Alecsandri doreste sa ne spuna cît de chinuitoare era viata lui Dan la batrînete.
"verdea tinerete"-metafora în care poetul compara tineretea personajului cu o lunca verde.
"Iar muntii,…,se-nclinau în departare"-personificare ,ea este folosita cu scopul de a ne impresiona si de a ne descrie pozitia muntilor.
"O,lege-a nimicirei,o!lege nemiloasa!"-repetitie,prin repetarea de 2 ori a sub. lege cu adj. "nimicirei" si "nemiloasa" ne creaza noua tabloul deplin a cruzimii acestui fenomen.
"Îsi face-o cruce ,pleaca si se coboara-n vale"-enumeratie,ea a fost introdusa în context cu scopul de a se arata pregatirea de lupta a eroului poeziei.
Acest poem este alcatuit din 7 parti ,marimea versului fiind de 18 silabe,rima este împerecheata si în unele momente îmbratisata,iar ritmul este iambic.
Pe lînga personagele pozitive în text sunt prezente si negative,Ghirai.El îsi face aparenta în ultimele doua parti.O sageata îl loveste miseleste pe Dan si el cade la pamînt,iar Girai luîndul pe cal socotindul trofeu pleaca în cortul sau ca un lup din codri ce a fost de cîini gonit.
"Si-a cel rege al poeziei ,vecinic tînar si ferice,
Ce din frunza îti doineste ,ce cu fluierul îti zice,
Ce cu Basmul povesteste-veselul Alecsandri.
Prin opera sa, poetul dorea sa ne transmita noua,generatiei noi trezirea la arme.El ne îndeamna sa fim mereu cu pieptul în fata vrajmasilor,caci patria e cel mai sfînt lucru ce poate fi,caci prin patrie se întelege mama,casa parinteasca,biserica,carte si toate lucrurile ce sunt sfinte pentru un popor.Sa nu ne temem ca ne vom pierde vietile ,dar în contra sa ne jertvim pentru locul în care ne-am nascut,în care traim si în care vor trai nepotii nostri.
Citind poemul cititorul parca se scufunda în lumea legendelor si a fantasticului ,lui i se trezesc sentimente de patriotizm ,dragostea fata de tara si mîndria fata de tinutul natal.
Vasile Alecsandri ne va calauzi mereu în drumul spre a crea frumosul ,ne va îndruma tot timpul prin operele sale sa procedam corect ,sa fim adevarati patrioti,sa nu lasam tara la nevoie,s-o aparam cu mîndrie în suflet,caci suntem români si gata.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org