Referat - Creatia literara a lui George Cosbuc

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
396
Etichete
creatia, literara, lui, george, cosbuc
Descarcari
233
Nota
0 / 10 - 0 voturi

PASA HASSAN

“El a izbucnit , ca si Mihai Eminescu ,de astfel , sa faca inalta poezie care sa fie sau macar sa para priceputa poporului si sa educe astfel marele lirism o categorie de oameni straini in chip obisnuit de literatura “
George Calinescu
Creatia literara a lui George Cosbuc se confunda cu viata intregului popor, deoarece poetul a abordat o diversitate de teme cu larga arie de cuprindere, intre care si cele referitoare la trecutul de lupta al poporului nostru, oglindit in poezii ca “Trei, Doamne, si toti trei”,”O scrisoare de la Muselim-Selo” etc. sau la personalitati si evenimente istorice deosebite ilustrate in creatii ca “Decebal catre popor”,”Oltenii lui Tudor”.
Balada culta “Pasa Hassan” evoca unul dintre momentele importante ale istoriei noastre nationale, si anume lupta de la Calugareni din august 1595, cand romanii condusi de Mihai Viteazul obtin o stralucita victorie impotriva turcilor cotropitori.
Primele trei strofe constuituie expozitiunea in care este prezentat tabloul confruntarii armatelor. Pasa, care state departe de oaste, il vede pe Mihai Viteazul cum conduce armata munteana si cum turcimea inspaimantata este impinsa in laturi si care cade in mocirla, in frunte cu Sinan “izbit de pe cal”.
Hassan era mirat pentru ca cu toate ca erau mai multi decat armata romana ei reuseau sa tina pasul .
Vazand acestea, pasa ii trimite lui Mihnea o porunca sa atace oastea romana pe la spate, incercuind-o.
Urmatoarele trei strofe contin intriga actiunii in care este infatisat Mihai Viteazul dominand campul de lupta, ingrozindu-I pe turci, dar mai ales pe Hassan, conducatorul lor.El il zareste pe Pasa, departe de lunca, ii ghiceste intentiile “alege vreo doi” si apoi se indreapta spre Pasa hotarat si curajos. Actiunea este foarte dimanica, fapt dat de prezenta din abundenta a verbelor de miscare, folosite la prezentul istoric, asa incat cititorul sa fie patruns in intregime de ea.
S


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org