Referat - Curentele avangardiste

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
393
Etichete
curentele, avangardiste
Descarcari
274
Nota
0 / 10 - 0 voturi

LICEUL PRIVAT MOLDO-TURK



REFERAT

Literatuta româna
Tema: Curentele avangardiste si moderniste




Salvator Dali „Madona portului Ligat”





clasa nationala: 11-C
elaborat de: Strancev Nicolai
profisor: Olesea Godin






Chisinau 2002




CURENTELE MODERNISTE SI AVANGARDISTE

MODERNISM(fr.moderne – lat. modernus – recent).
Tendinte inovatoare dintr-o anumita etapa a unei literaturi.Apare la sfîrsitul secolului al 19-lea si se dezvolta la începutul secolului 20, în opozitie cu traditionalismul, predomenînd noi principii de creatie.
În literatura latino-americana de dupa 1880,modernismul este influentat de simbolismul francez,caracterizat de muzicalitate si exotism.
În literatura romîna criticul literar Eugen Lovinescu a teoretizat modernismul prin cenaclul „Sburatorul” în lucrarile de doctrina: „Istoria civilizatiei romîne moderne”, „Istoria literaturii romîne contemporane”, „Memorii” etc. Tendintele moderniste sustin sincronizarea literaturii nationale cu literatura europeana,cu spiritul vremii, prin integrarea elementelor de originalitate ce apartine tendintei. Teoria sincronismului si a diferentierii reprezinta puncte importante în studiile de doctrina lovinesciene.
Trasaturi: trecerea de la o literatura cu tematica preponderent rurala, la o literatura inspirata din mediul citadin,evolutia prozei de liric, la epic–deci cultivarea prozei obiective; intelectualizarea poeziei-prin evolutia de la epic la liric; dezvoltarea romanului psihologic, analitic; adaptarea unei formule moderne.
Reprezentanti: I.Barbu, C.Petrescu, I.Voronca, A.Holban, P.Constantinescu, G.Braescu,
G.Calinescu, V.Steinu, H.Papadat-Bengescu s.a.




AVANGARDA(AVANGARDISM) f


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org