Referat - Devenirea

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
372
Etichete
devenirea
Descarcari
258
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Devenirea
1. Despre autor:
Mihail Sadoveanu, “Ceahlaul literaturii romane”, cum l-a numit Geo Bogza, “Stefan cel Mare al literaturii romane” cum i-a spus G. Calinescu, este un scriitor fidel principiilor traditionaliste,autorul ilustrand in opera sa viata satului romanesc.
2. Creatii ale autorului:
De-a lungul vietii sale, Mihail Sadoveanu a realizat o diversitate de specii, printre care se numara: romanele-“Fratii Jderi”, “Zodia cancerului”, povestea in rama-“Hanul-Ancutei”.
3. Incadrarea operei:
Romanul “Baltagul” de Mihail Sadoveanu este un adevarat “poem al naturii si al sufletului omului simplu, o in dimensiuni mari” (G. Calinescu)
4. Definirea speciei:
“Baltagul” apartine genului epic, iar ca specie literara este roman mitic-traditionalist. Este o opera in proza de intindere mare, cu o actiune complexa, dar unitara, cu o intriga complicata si cu personaje multiple.
5. Caracteristici/trasaturi:
“Baltagul” este un roman initiatic atat pentru Ghiorghita cat si pentru Vitoria si Nechifor.
Ghiotghita, fiul lui Nechifor si al Vitoriei Lipan, aflat la inceputul romanului la vasta adolescentei. Parcurge alaturi de mama lui, un drum al initierii catre formarea sa ca barbat, “de-acu inainte sa te arati ca un barbat. Eu n-am alt sprijin si am nevoie de bratul tau”. Devenirea sa ca barbat se face o data cu veghea din rapa a osemintelor tatalui sau. Desavarsirea formarii lui Gheorghita ca barbat se produce in scena finala, cand il loveste pe ucigasul tatalui sau cu baltagul, astfel implinind dreptatea. Gheorgita isi indeplineste datoria de fiu, infaptuitd un act justitiar ca pe un prim pas catre maturitate.
Calatoria lui Nechifor de la viata spre moarte reprezinta un drum al initierii (“marea trecere”). Pentru Vitoria reprezinta o alta etapa ce o va initia in drumul pe care il va parcurge in cautarea osemintelor sotului ei, deoarece iese din lumea ei si intra intr-o lume noua si civilizata.
“Baltagul” este un roman de dragoste deoarece protagonistii romanului sunt


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org