Referat - Domnisoara Christina

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
4264
Etichete
domnisoara, christina
Descarcari
794
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Domnisoara Christina



Proza fantastica “Domnishoara Christina” incepe cu prezentarea unei mese de seara, moment in care facem cunostinta cu personajele povestirii: doamna Moscu, cele doua fiice ale sale Sanda si Simina, domnul Egor Paschievici, pictor, si domnul Nazarie professor universitar, venit pentru sapaturile de la Balanoaia. Tot in cadrul acestei cine ne este si introdusa si domnisoara Christina, sora doamnei Moscu, moarta cu 30 de ani in urma. Musafirii isi dau seama de atmosfera plina de mister in care este invaluita casa, simtind o prezenta ciudata, fantomatica ce le tulbura somnul.
Odata cu vederea tabloului ce o reprezenta pe domnishoara Christina, oaspetii realizeaza ca prezenta mistica din casa si starile caudate ale doamnei Moscu se leaga de acea faptura enigmatic ace ii privea familiar din picture. Ei sunt intrigati, deasemea, si de comportaentul Siminei care le istoriseste basme incredibile, mintindu-i ca le stie de la doica sa, si care are o putere ciudata asupra tuturor in ciuda varstei fragede de numai noua ani.
In pelegrinarile sale prin sat, domnul Nazarie afla povestea terifianta a domnisoarei Christina, ucisa in timpul unei razmerite chiar de iubitul ei . Afla cu groaza ca aceasta era o tanara foarte frumoasa, dar de o cruzime nemaintalnita, care ucidea pasarile cu mana goala sucindu-le gatul. Era o tanara care o luase pe calea destabalarii de la 16-17 ani, daruindu-se goal ape covor taranilor care veneau doi cate doi in iatacul ei. Ii chema spunandu-le ca vrea sa-si imparta averea , cu acte, numai sa nu o omoare, moment in care iubitul ei, vechilul, cuprins de gelozie a impuscat-o, dar sfarsind la randul ei ucis la venirea amatei.
Intr-o noapte, Egor, isi viseaza un prieten mort intr-un accident stupid de strada, Radu Prajan, care-l avetizeaza ca este intr-o mare pimejdie. In acelasi visa pare si domnisoara Christina care-i vorbeste cu dragoste spunandu-I ce multi l iubeste si ce mult l-a asteptat. Ii recita versuri din poezia “ Luc


  • Referate asemanatoare

Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org