Referat - Doua loturi

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
465
Etichete
doua, loturi
Descarcari
294
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Doua loturi


Ion Luca Caragiale povesteste in nuvela Doua loturi cum Lefter Popescu un functionar public cumpara doua bilete la loterie cu bani imprumutati de la capitanul Pandale .Superstitia era ca se poate castiga numai daca banii platiti pe bilete sun tai altcuiva decat ai jucatorului . In cazul in care biletele sunt castigatoare , Lefter se angajase ca va plati capitanului zece la suta din suma .
A doua zi dupa eztragere , spre seara , capitanul Pandale ii da vestea ca a castigat loturile mari .Acestia mai constatara ca au iesit castigatoare ambele bilete de loterie .
La familia Popescu era agitatie mare deoarece ratacisera biletele . Lefter Popescu atipise si in somn isi amintise ca biletele erau in buzunarul de la piept al unei jachete cenusii . Cand se trezise ii spusese sotiei unde se afla Biletele , dar aceasta marturisi ca daduse jacheta unei tiganci pe zece farfurii .
Peste o ora Lefter merse la tiganca , dar batrana nu gasise nici un bilet de loterie .
Nervos ca nu gaseste biletele se hotaraste intr-un tarziu sa mearga la serviciu deoarece , seful lui Georgescu il chema urgent . Spre bucuria lui gaseste biletele de loterie in biroul sau si demisioneaza de la serviciu .
Apoi , Lefter Popescu merge cu biletele la banca si le da la verificat , conform listelor oficiale . Dar ghinionul care l-a urmarit totdeauna face ca numerele face ca numerele castigatoare sa fie exact invers : biletul de la Universitate-Constanta avea numarul castigator de la Bucuresti-Astronomie si vice-versa . cand aude cuvantul “vice-versa’ Lefter se face vanat ca ficatul si devine amenintator, inebunind .



Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org