Referat - Foaie verde maghiran

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
415
Etichete
foaie, verde, maghiran
Descarcari
301
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Foaie verde maghiran
(V.Alecsandri—Poezii populare ale românilor)
--comentariu—


Vasile Alecsandri (1818-1890) este un reprezentant de seama al generatiei de scriitori de la mijlocul secolului trecut , despre care Mihail Sadoveanu spunea : “Începând din preajma anului 1840 , vreme de jumatate de veac ,V.Alecsandri a întruchipat în sufletu-i generos si a exteriorizat cu marele-i talent toate aspiratiile neamului nostru”.A scris poezii , nuvele , note de calatorie , comedii. Admirator al folclorului national , a alcatuit culegeri de literatura populara.Cele mai importante dintre ciclurile si volumele sale de poezii sunt : “Pasteluri”, “Legende” ,”Doine si lacramioare” , “Ostasii nostri” .
Doina “Foaie verde maghiran” face parte din volumul “Poezii populare ale românilor”. Primul titlu al acestui volum a fost “Mehedinteanul”.
Doina este o specie a genului liric popular ‚ în care sunt exprimate cele mai profunde sentimente ale sufletului omenesc.Titlul reprezinta o formula –refren specifica oralitatii .Este alcatuit din doua substantive si un adjectiv.Punctele de suspensie nu prezinta o pauza în vorbire , acestea au rol în planul sentimental intensificând emotiile eului liric.
Doina este alcatuita din doua parti care încep cu formulele refren :”frunza verde maghiran “ si “ frunza verde paducel”.Fiecare parte se încheie cu un catren în care este exprimata dorinta de a-si împlini destinul.
Poezia începe cu formula refren “frunza verde maghiran”.Protagonistul este eul liric fapt atestat de prezenta verbelor la persoana întai “sunt”, “sa fiu”,”sa fac”, “sa am” si a pronumelui reflexsiv “ma”.În aceasta strofa eul liric îsi mentioneaza originea (mehedintean) si vârsta exprimata printr-un diminutiv ce îi arata tineretea . De asemenea precizeaza primele trei momente importante din viata sa (nasterea , botezul si sfintirea ) si


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org