Referat - Framantarile sufletesti

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
346
Etichete
framantarile, sufletesti
Descarcari
229
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Framantarile sufletesti

M.Sadoveanu este unul dintre cei mai importanti scriitori ai literaturii romane.
Tematica divearsa a operei sale l-a situat pe un loc bine meritat in literatura romana,romanele sale fiind adevarate capodopere litererare
Romanul este o opera epica de mare intindere cu o actiune complexa si cu conflicte sociale si sufletesti oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii.
Baltagul este o opera epica deoarece in cadrul lui sunt narate fapte si intamplari.Momentele subiectului sunt narate in jurul celor 3 nuclee narative asteptarea lui Nechifor Lipan,plecat la Dorna sa cumpere oi,cautarea lui Nechifor de catre Vitoria,sotia sa si gasirea osemintelor,intr-o prapastie,gasirea celor 2 hoti:Ilie Cutui si Calistrat Bogza.
Ca in orice roman si aici actiunea este de mare intindere,16 episoade,cu mai multe episoade in care actiunea se complica treptat,pana la deznodamant cand la parastas cei doi se autodemasca.Asistam la o desfasurare ampla intr-un cadru temporal si spatial longitudinal.Daca in mod obisnuit se desfasoara pe mai multe planuri,aici exista un singur plan al actiunii.Discursul epic este liniar cu o structura labirintica avand ca scop:initiere,cautare,adevar cunoastere si datine.
Ca si in alte romane „Baltagul”exista conflicte interioare si exterioare.
Framantarile sufletesti ale eroinei principale cresc in intensitate pe tot parcusul textului si pun in evidenta insusiri morale.
Framantari sufletesti au si alte persoane:Minodora,Gheorghita si cei 2 ucigasi.Spre deosebire de alte romane aici numarul personajelor este mai mic,dar capata consistenta si o valoare simbolica.
Vitoria este un personaj complex,imaginea tarancii de la munte care are o varietate de insusiri cum ar fi :frumusete,inteligenta,demnitate.Nechifor Lipan este o emblema a lumii ostenilor,iar cei 2 ucigasi sunt instrumente ale destinului”Baltagul” ofera o imagine ampla asupra vietii si asupra societatii de tip arhaic,o lume a oierilor,si Vitoria Lipan,exponental


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org