Referat - Gala Galaction

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
2354
Etichete
gala, galaction
Descarcari
317
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Gala Galaction
Gala Galaction este unul din poetii însemnati ai literaturii române si în viata spirituala.
Nuvela “ De la noi la Cladova “ este o opera epica. În opera se nareaza întâmplari care-l au ca personaj principal pe preotul Tonea , zis si “ popa Tonea “ .
Nuvela este o specie a genului epic, cu un singur fir narativ , cu un conflict puternic , iar personajele-putine la numar –sunt caracterizate succinct în functie de contributia lor în desfasurarea actiunii. Cantitativ , nuvela are întindere mai mare decât povestirea, dar mai scurta decât romanul.
Tema nuvelei este iubirea, o iubire nebuna , declansatoare de evenimente.
Titlul “ De la noi la Cladova” reprezinta spatiul în care are loc desfasurarea unor suspine si zbuciumuri .
Fiind o opera epica , actiunea este relatata de catre un narrator , la persoana a – III-a si se structureaza pe momente ale subiectului .
În expozitiune este prezentat protagonistul actiunii “ popa Tonea” si mustrarile constiintei lui , înfaptuite de unele lucruri si viata precedenta în urma pacatului , alaturi de familia sa si credinciosii evlaviosi .
Sosirea bunului sau prieten vaduv , însotit de o fiinta femeiasca mai tânara decât el, în biserica lui si începutul unui fior de dragoste , reprezinta intriga actiunii .
Desfasurarea actiunii ilustreaza încercarilor preotului de a ajunge la iubirea lui târzie si încercarilor de sustragere si încalcare a lucrurilor bisericesti .
Jupân Traico ruga preotului sa îi împrumute niste bani cu dobânda.Preotul accepta deoarece era un bun prieten si un bun platnic.Acestia sunt invitati la masa , unde preotul si tânara Borivoje se sorbeau din priviri , însa aveau si un sentiment de nesiguranta.
Dupa câteva zile dupa plecarea lor , preotul a întâlnit în cale o sârboaica care îi spuse în taina faptul ca tânara arde de dorul lui . Sub pretextul venirii sarbatorilor , jupînul Traico îi trimise înstiintare preotului ,sa mearga dupa prima dobînda .El se sfatui cu vâslarii , sa îl astepte ca va sosi înd


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org