Referat - Gospodaria

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
316
Etichete
gospodaria
Descarcari
211
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Gospodaria


Într-o seara de toamna, torcând pe prispa casei, Vitoria Lipan se gândeste cu drag la sotul sau, oier priceput, vesel si plin de viata, amintindu-si ca la nunti si petreceri spunea mereu o poveste în care se explica cum i-a înzestrat D-zeu pe munteni cu inima usoara.
Ea este îngrijorata de întârzierea prelungita a lui Nechifor Lipan, plecat la Dorna sa cumpere oi.Unele vise si presimtiri îi sporesc nelinistea si o determina sa caute sfat la parintele Danila si la baba Maranda, vrajitoarea satului.
Întoarcerea lui Gheorghita, fiul sau, în preajma sarbatorilor de iarna, din baltile Jijiei, unde au oile la iernat, îi spulbera si speranta ca Nechifor Lipan ar fi putut fi acolo.
Dupa sarbatori, merge la manastirea Bistrita pt. a se ruga la icoana Sf. Ana, apoi la Piatra-Neamt, unde ia legatura cu prefectul, care o sfatuieste sa scrie o plângere pt. a se face cercetari.
Întoarsa acasa, hotaraste sa plece la Dorna pt. a-l cauta pe Lipan si pt. aceasta, începe sa se pregateasca.Lui Gheorghita îi face un baltag, pe care preotul Danila îl sintteste, vinde o parte din produse pt. a face rost de bani pt. drum si pe Minodora, fiica sa, o duce la manastirea Varatic, urmând ca gopodaria sa o lase în grija lui Mitrea.
Astfel, la începutul lui martie, împreuna cu Gheorghita pleaca spre Dorna.Cei doi strabat satele de munte (Bistrita, Bicaz, Calugareni, Farcasa, Borca, Cruci) stau de vorba cu oamenii si afla ca Lipan a trecut pe acolo.În drumul lor, la Borca, au întâlnit un botez, iar la Cruci, o nunta.
Ajunsa la Vatra Dornei, Vitoria afla ca in prima saptamâna a lui noiembrie, Nechifor a cumparat trei sute de oi, din care a vândut o suta, altor oieri, cu care a pornit la vale, apucând drumul spre Neagra.
Întrebând din sat în sat, femeia afla despre cei trei oieri.La Sabosa, urmele lui Nechifor se pierd, iar Vitoria afla de la hangiul Iorgu Vasiliu ca aici a facut popas o turma însotita de doi ciobani, Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Munteanca isi da seama ca Nechif


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org