Referat - Hanul Ancutei - fisa de lectura

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
989
Etichete
hanul, ancutei, fisa, lectura
Descarcari
393
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Fisa de lectura













Hanu Ancutei
Mihail Sadoveanu





























Date despre autor

Mihail Sadoveanu(1880-1961) s-a nascut la 5 noiembrie 1880, la Pascani, ca fiu al avocatului Alexandru Sadoveanu si al Profirei Ursache. Tatal sau provenea dintr-o familie de olteni emigrati pe vremea revolutiei lui Tudor Vladimirescu, iar mama sa era dintr-o familie de tarani saraciti din Verseni, pe apa Moldovei, nu departe de Falticeni.
Urmeaza gimnaziul "Alecu Donici" la Falticeni. In timp ce studia la gimnaziu, in 1896, intentioneaza a alcatui, impreuna cu un coleg, o monografie asupra lui Stefan cel Mare, renuntand, insa, din lipsa de izvoare. Apoi urmeaza cursurile Liceului National din Iasi. Debuteaza in revista bucuresteana Dracu in 1897. In 1898 incepe sa colaboreze la Viata noua alaturi de Gala Galaction, N.D.Cocea, Tudor Arghezi si altii, semnind cu numele sau, dar si cu pseudonimul M.S.Cobuz.
In 1904 se stabileste la Bucuresti, se casatoreste si va avea unsprezece copii. In acelasi an are loc debutul editorial cu patru volume deodata: “Povestiri”, “Dureri inabusite”, “Crisma lui Mos Precu”, “Soimii” - in care Sadoveanu manifesta predilectie deosebita pentru istorie. Nicolae Iorga va numi anul 1904 "anul Sadoveanu".
In 1910 este numit in functia de director al Teatrului National din Iasi. In acest an publica volumele Povestiri de seara (la Editura Minerva), Genoveva de Brabant, brosura Cum putem scapa de nevoi si cum putem dobindi pamint s.a. Colaboreaza la revista "Samanatorul", dar se va simti mai apropiat spiritului "Vietii Romanesti". In 1919 editeaza, impreuna cu Tudor Sarghezi, la Iasi, revista Insemnari literare. In decembrie, reviasta isi anunta incetarea aparitiei: Viata romaneasca isi porneste iar munca pentru cultura si folos. In editura revistei iesene publica volumul de nuvele “Umbre” si brosura “In amintirea lui Creanga”, iar la Editura Luceafarul - volumul “Priveghiuri”. In 1921 devine membru al Academiei Romane. In 1926 reprezin


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org