Referat - Humulesti

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
425
Etichete
humulesti
Descarcari
306
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Humulesti

Început în 1881, Amintiri din copilarie constituie, dupa aprecierea unanima a criticilor si istoricilor literari, opera de maturitate, capodopera marelui scriitor moldovean I. Creanga, fiind considerat "primul roman al copilariei (aranesti". Desi opera autobiografica, faptele, ideile, personajele nu sînt între totul reale. Rezulta ca personajul principal al Amintirilor nu este scriitorul, ci Nica al lui Stefan al Petrii, surprins si descris din perioada copilariei, de cînd a facut "ochi" si pîna ajunge "holtei, din pacate!".
Universul crea(iei sale îl formeaza satul natal Humulesti. Pentru autorul Amintirilor din copilarie satul natal este locul cel mai important si mai frumos din lume. Asa se explica de ce fiecare început si fiecare sfîrsit de capitol din cele patru ale Amintirilor cuprinde referiri directe la casa parinteasca, la oamenii, la frumuse(ile si rezonan(a istorica a locurilor care împrejmuiesc Humulestii.
Capitolul I. Evoca frumuse(ile satului Humulesit "stau cîteodata si-mi aduc aminte ce vremuri si ce oameni mai erau prin par(ile noastre, pe cînd începusem si eu, dragali(a-Doamne, a ma radica baietas la casa parin(ilor mei, în satul Humulesti, din tîrg drept peste apa Neam(ului; sat mare si (razasesc) vesel, împar(it în trei par(i care se (în tot de una; Vatra Satului, Delenii si Bejenii."; si mîndria de-a apar(ine prin nastere acestui sat vechi, razasesc: "S-apoi Humulesti si pe vremea aceea nu erau numai asa un sat de oameni fara capatîi, ci sat vechi, razasesc întemeiat în toata puterea cuvîntului; cu gospodari tot unul si unul, cu flacai voinici si fete mîndre, care stiau a învîrti hora dar si suveica, de vuia satul de votale în toate par(ile, cu biserica frumoasa si niste preo(i si dascali si poporani ca aceia, de faceau mare cinste satului lor".
În continuare scriitorul evoca imagini din via(a de scoala: dascalul Vasile, calul Balan, luarea cu arcanul la oaste, plecarea cu bunicul David Creanga din Pipirig la scoala din Broste


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org