Referat - Imnul - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
409
Etichete
imnul, analiza
Descarcari
286
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Imnul –specie a genului liric , in versuri , in care autorul preamareste patria , o personalitate , eroii, idei marete, evenimente cruciale din viata unei natiuni, intr-un ton solemn.

Desteapta-te romane
de Andrei Muresan
A, Muresan este un poet pasoptist din Ardeal , care a creat poezia “ Un rasunet “ , devenita imnul revolutiei de la 1848 . Poezia a aparut , alaturi de “Proclamatia de la Islaz “ intr-una din primele reviste culturale ale romanilor , intitulata sugestiv “Foaie pentru minte , inima si literatura.” Titlul poeziei a fost schimbat ulterior , preluand o parte din primul vers in “Desteapta-te romane “ si a fost cantat la manifestarea Marii Uniri de pe Campia Libertatii din Alba Iulia , la 1 decembrie 1918.-iar dupa 1989 poezia devine imnul national al Romaniei .
Imnul national este un cantec patriotic adoptat de natiunea unei tari ca personalizare a poporului respective si este intonate in cadrul unor ceremonii publice nationale si internationale .
Titlul este format dintr-un verb la imperative “desteapta-te “ si un substantive in vocativ “romane “ urmate de de semnul exclamarii si exprima un indemn hotarat adresat tuturor romanilr de a se trezi la lupta impotriva tiraniei si a tuturor dusmanilor tarii, precum si pentru apara rea libertatii si independentei nationale .
Poezia “Desteapta-te , romane “ este alcatuita din unsprezece strofe de cate patru versuri fiecare .
In cuprinsul poeziei se manifesta o insiruire de indemnuri , toate avand ca principala modalitate de exprimare verbe la imperative , implicand si adresare directa catre neamul romanesc , idée conturata prin vocativul “romane “care are valoare de sinedoca , deoarece prin acest substantive se subintelege toata natiunea romana .
(sinedoca este figura de stil care consta in folosirea intregului inloculpartii componente sau a particularului in locul generalului; aici prin “


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org