Referat - In vreme de razboi - rezumat

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
796
Etichete
vreme, razboi, rezumat
Descarcari
302
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Fisa de lectura




















In vreme de razboi
Ion Luca Caragiale




















1. Date despre autor

Ion Luca Caragiale este cel mai mare dramaturg român. Critica literara a remarcat exceptionala înzestrare a lui Caragiale pentru comic în comedii, si pentru analitic (analiza sufleteasca, psihologica) în nuvele si în drama „Napasta”. Deci se vorbeste de bivalenta spiritului caragian. În acest sens criticul literar Maria Vada Capesan considera ca dimensiunea operei lui Caragiale se întinde de la masca la hau (simbol al râsului - profunsime, adâncime sufleteasca, zona ascunsa a constientei).
S-a nascut la 30 ianuarie 1852 în localitatea Haimanale de lânga Ploiesti, astazi numita Ion Luca Caragiale. Parintii: Luca, avocat la Ploiesti, si Ecaterina Caragiale(Karaboa, numele de fata). Caragiale s-a nascut într-o familie cu traditii în domeniul dramaturgiei si al actoriei, astfel tatal sau a fost actor, apoi administrator de mosie. Unchii lui Costache si Iorgu au fost si ei actori, autori dramatici, si conducatori de trupe teatrale.
Mama sa il da la scoala unde l-a avut ca învatator pe Basil Dragosescu. I.L.Caragiale absolveste prima clasa de gimnaziu în particular, iar celelalte trei clase la gimnaziul „Sfintii Petru si Pavel” din Ploiesti.În anul 1868 el este înscris la Conservatorul de arta dramatica din Bucuresti, la clasa de „declamatie si mimica” a unchiului sau, Costache Caragiale.
În 1870 îl cunoaste pe Mihai Eminescu, sufleur în trupa lui Pascaly.De la 20 iunie si pâna la 24 octombrie, Caragiale a fost copist la Tribunalul Prahova.Intre anii 1871-1872 a fost al II-lea sufleur si copist la Teatrul National din Bucuresti.
In anul 1885 se naste fiul sau , Mateiu Caragiale. In 1888 a fost director al Teatrului National din Bucuresti. În 1889 se casatoreste cu Alexandrina Burrelly, fiica arhitectului Gaetano Burrelly.
În 1893 se naste fiul sau Luca.Dupa un an, I.L.Caragiele are si o fiica, Ecaterina Caragiale. În 1904 calatoreste în Italia, Franta


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org