Referat - Ion Creanga

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
427
Etichete
ion, creanga
Descarcari
373
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Ion Creanga
(10 iunie 1839 – 31 decembrie 1889)




Ion Creanga s-a nascut la 1 martie/10 iunie 1937 la Humulesti, judetul Neamt, ca fiu al lui Stefan a Petrii Ciobotarului si al Samarandei Creanga din Pipirig.
Fiul mai mare al lui Stefan a Petrei Ciubotarul si al Smarandei, fiica lui David Creanga din Pipirig. Cea dintâi învatatura a primit-o de la dascalul Vasile a Ilioaei, în chilia anume ridicata de catre humulesteni. La îndemnul lui David Creanga din Pipirig, îsi continua învatatura, dar pentru putin timp, la scoala din Brosteni, de sub conducerea lui Neculai Nanu, înfiintata de marele logofat Alecu Bals. Dupa avarierea "cocioabei de pe malul stâng al Bistritei" (casa Irinucai), revine la Humulesti, face carte cu dascalul Simion Fosa din Tutuieni, de la biserica "Adormirea" din Tg. Neamt, apoi la Scoala Domneasca din Tg. Neamt, dupa 1 iunie 1853, cu profesorul Isaia Teodorescu, zis Popa Duhu, "cuget neobisnuit de îndraznet pentru vremea lui si pentru functia lui sociala".
Urmeaza în 1854 Scoala de Catiheti din Falticeni, iar de la 1 septembrie 1855, la Seminarul Central de la Socola, fiind recomandat de catre "catihetul Conta", prin adresa din 9 iulie 1855. Bine pregatit, în urma examinarii la care a fost supus, este primit direct în clasa a doua. A facut limba elina cu profesorul Neofit Scriban (militant pentru luminarea poporului, arhimandrit, închis la Manastirea Neamt de catre mitropolitul Veniamin, pentru ca se gasisera la el operele lui Voltaire). Stiintele filosofice si istoria universala le-a facut cu dr. Ioan Alinescu, iar limba latina cu profesorul D. Stoica.
Exponenti ai iluminismului francez, fratii Neofit, Teoctist si Filaret Scriban, prin opera scrisa si traducerile facute din limba franceza, au fost propavaduitorii ideilor progresiste, unioniste.
Din cauza dificultatilor familiale e nevoit sa urmeze numai cursul inferior al Seminarului Central de la Socola. La sfârsitul lunii iulie 1858, tatal, Stefan a Petrei Ciubotarul, moare la


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org