Referat - Ivanhoe - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
420
Etichete
ivanhoe, analiza
Descarcari
254
Nota
0 / 10 - 0 voturi


Ivanhoe

de Walter Scott

DATE DESPRE AUTOR
Walter Scott s-a nascut la 15 august 1771 în orasul Edinburgh, din Scotia. De mic copil a ascultat cu placere legendele si basmele Scotiei. Dupa terminarea scolii, studiaza dreptul la Universitatea din Edinburgh. Debuteaza în literatura ca traducator din limba germana. Apoi începe sa scrie poezii si poeme: Balada celui din urma menestrel, Marmion, Fecioara lacului, Rokeby, si altele. Din 1814, se hotaraste sa nu mai scrie poezii. Din acelasi an, începe sa scrie romane istorice.
În toamna anului 1832, moare la Abbotsford, în castelul sau.

MERITE LITERARE
Opera sa literara cuprinde mai multe romane istorice: Waverly (1814), Rob Roy(1817), Ivanhoe (1820), Quentin Durward(1823), Red Gauntlett (1824), Frumoasa din Perth (1828), si multe altele.
Are meritul de a însufleti trecutul istoric al Scotiei si Angliei în scrierile sale, de a da viata evenimentelor din vechime.


REZUMATUL ROMANULUI

Actiunea se petrece în Anglia, dupa ce saxonii au fost înfrânti de catre normanzi. Desi au trecut patru generatii, în continuare normanzii se poarta ca niste cuceritori. Astfel, limba vorbita de ei este franceza, spre deosebire de graiul poporului, care este engleza.
Regele Angliei, Richard I, a fost plecat în cruciada în Palestina. Între cruciati au izbucnit certuri, mai ales între Richard si regele Frantei, Philip, care era sprijinit de cavalerii templieri si de ioaniti.
Acum, regele Richard I, zis Inima-de-Leu, este în captivitate, în puterea ducelui de Austria, departe de tara sa.
Puterea nobililor creste, iar poporul, chiar si nobilii saxoni, o duc greu.

În padurea Sheffield sunt doi oameni: cel mai vârstnic este porcarul Gurth iar celalalt este Wamba mascariciul. Ei sunt serbii lui Cedric de Rotherwood, un nobil saxon.
Prin padure trece un alai; sunt staretul Aymer si templierul Brian de Bois-Guilbert, cu slujitorii lor. Ei sunt însotiti de un pelerin venit din Tara Sfânta.
Acestia, împreuna cu cei doi serbi, ajung la caste


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org