Referat - Literatura populara romaneasca

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
383
Etichete
literatura, popccara, romaneasca
Descarcari
275
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Literatura populara romaneasca

Alaturi de balada si doina,basmul ocupa in literature populara romaneasca un loc aparte atat prin valoare lui artistica originala cat si prin cea morala.El prezinta viata intr-un mod aparte,fabulos,fiind o opera epica in care intamplarile reale se impletesc cu cele fantastice,la care participa personaje cu puteri supranaturale reprezentand binele si personaje cu puteri supranaturale reprezentand raul.Din infruntarea fortelor binelui cu fortele raului,fortele binelui ies intatdeauna invingatoare,aceasta fiind o trasatura esentiala a basmului.
“Aleodor Imparat”are toate trasaturile specifice unui basm popular,fantastic.In primul rand,ca orice basm,este o opera epica in care se impletesc intamplarile reale cu cele fantastice.
Ca in orice basm timpul si spatiul sunt nedeterminate.Aflam ca actiunea se petrece intr-un timp indepartat,iar spatial nu este precizat.Eroii pleaca si se intorc la mosia lui Verdis Imparat dar nu stim unde se gaseste aceasta.
Fiind un basm,si in aceasta naratiune se intalnesc personaje cu puteri supranaturale.De exemplu,chiar Aleodor-Imparat are insusiri specifice unui astfel de personaj,intelege glasul fapturilor necuvantatoare (stiuca,corb,taun) si are capacitatea de a le metamorfoza in pui de corb,lindina,in cosac prin interventia ajutoarelor sale.Ca personaj principal,el savarseste majoritatea actiunilor:salveaza micile fapturi necuvantatoare,se ascunde cu ajutorul acestora si nu este de gasit de fata lui Verdes Imparat.
Prin trasaturile sale caracteristice,Aleodor apartine fortelor binelui reprezentate de tatal sau,de stiuca,de corb si de taun,opuse fortelor raului reprezentate de Pocitanie.Aceste forte se confrunta si ies invingatoare fortele binelui,reprezentand adevarul si dreptatea.
Ca in orice basm,in indeplinirea misiunii sale,in trecerea “probelor”,Aleodor este ajutat de finite necuvantatoare care sunt personificate si care ii dau obiectele magice:slozul de peste,pana de cor


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org