Referat - Miorita - caracteristici

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
318
Etichete
miorita, caracteristici
Descarcari
202
Nota
0 / 10 - 0 voturi





MIORITA


a.) Definirea si geneza
Miorita reprezinta prin profunzimea ideilor si sentimentelor ce o strabat si prin perfectiunea expresiei artistice pe care o ating numeroase variante , o culme a creatiei noastre artistice si un semn distinctiv al spiritualitatii romanesti in ansamblul ei .
Nu se pote face o datare , oricat de aproximativa , a nasterii baladei , ea ramanand rezultatul unui indelungat proces de contaminari succesive intre temele majore ale folclorului romanesc , proces ce acopera intreaga existenta , in timp si spatiu ,a literaturii noastre populare .
Asa cum este ea mai bine cunoscuta , balada este varianta descoprita de Alecu Russo la Soveja , in Vrancea si publicata de Alecsandri , mai intai in 1850 , in revista ,, Bucovina ,, , apoi in prima colectie de poezii populare tiparita la noi , ,, Balade ( Cantice batranesti ) adunate si indreptate,, ( Partea I , 1852 ) , fiind reprodusa ulterior in volumul ,, Poezii poporale ale romanilor ,, ( 1866 ) .
De la prima publicare a baladei si pana astazi s-au cules si s-au tiparit peste 1000 de variante , dintre care 230 se afla grupatein volumul ,, Miorita . Tipologie , circulatie , geneza , texte ,, , celelalte adaugandu-se prin culegeri efectuate dupa aceasta data .
Dintre tote ipotezele referitoare la originea baladei , potrivit carora ar avea la baza a. ) un fapt real petrecut intre pastori pornind de la rialitatea economica dintre ei , b.) un cantec liric ciobanesc sau c.) un bocet , cea mai plauzibila este ea de-a doua , avand in vedere lirismul pronuntat al textului .

b.) Explicitarea titlului
Titlul , format din diminutivul ,, miorita ,, , sugereaza si el gingasia , delicatetea sufleteasca protagonistului si duiosia sentimentelor si anticipeaza incarcatura afectiva a tetului , lirismul sau sfasietor in anumite momente .

c.) Structura compozitionala


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org