Referat - Bursa-definire si caracteristici

Categorie
Referate Economie
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
4373
Etichete
bursadefinire, caracteristici
Descarcari
956
Nota
9 / 10 - 1 vot


Ce este bursa?
Termenul desemneaza o institutie cu putere de autoreglementare, specifica economiei de piata libera - bursa - ca forma organizata de schimb pentru marfuri si valori.
În esenta, notiunea indica locul de întâlnire a negustorilor si oamenilor de afaceri, în sensul unui spatiu de concentrare a cererii si ofertei. Acest continut rezulta din definitiile date în limbajul de specialitate.
Astfel „Legea româna asupra burselor" din 1929 - „Legea Madgearu" - se arata ca „bursele sunt institutii publice create în scopul de a reuni pe comercianti, industriasi, producatori, armatori si asiguratori în vederea negocierii valorilor publice si private, monedelor, devizelor, marfurilor, productelor, închirierii vaselor si acoperirii riscurilor de tot felul" .
Prin urmare bursa este o piata, care se particularizeaza prin obiectul tranzactiilor si modul de organizare si functionare.
În domeniul dreptului se apreciaza ca bursele sunt institutii unde se negociaza (se vând si se cumpara) valori mobiliare sau marfuri, dupa o procedura anumita si numai de catre anumiti intermediari, sub supravegherea autoritatilor.
Formarea si afirmarea bursei exprima însasi definirea relatiilor de schimb, a pietei ca structura de baza a economiei de piata moderne. Odata cu consacrarea bursei, relatiile de schimb ajung la deplina extindere si maturizare, primind rolul central în reglarea mecanismului de piata.
Caracteristicile pietelor bursiere
Natura specifica a bursei este data de o serie de caracteristici ce vor fi prezentate mai pe larg în cele ce urmeaza.
Piata de marfuri: Bursele sunt locuri de concentrare a cererii si ofertei pentru marfuri, precum si pentru diferitele tipuri de hârtii de valoare. Daca la începutul lor, pietele bursiere erau organizate pentru tranzactionarea în egala masura a marfurilor si valorilor, ulterior s-a produs o separare între cele doua categorii de burse.
Bursele sunt centre ale vietii comerciale, piete unde se tranzactioneaza marfuri, titluri pe marfuri, active monetare si financiare, care au anumite caracteristici:
- sunt generice; se individualizeaza prin masurare, numarare sau cântarire
- sunt fungibile; pot fi înlocuite unele prin altele
- au caracter standardizabil; marfa poate fi împartita pe loturi omogene
- sunt depozitabile; permit executarea obligatiilor contractuale la o anumita perioada de la încheierea tranzactiei
- au un grad redus de prelucrare; mentinerea caracterului de produs de masa, nediferentiat, omogen.
Piata simbolica: Unul dintre principalele obiective ale organizarii schimburilor în cadrul bursei îl reprezinta asigurarea operativitatii tranzactiilor comerciale si financiare, realizarea acestora pe o baza standardizata. Necesitatea extinderii si intensificarii schimburilor a generat o tendinta de dematerializare a marfurilor, de la bunuri determinate fizic trecându-se la mostre si esantioane reprezentative. Pe masura consacrarii de uzante comerciale s-a trecut de la esantion la tipuri si denumiri uzuale, adica la calitati abstracte de marfa, pe baza carora se încheie tranzactii comerciale. Astfel bursa simplifica la maxim activitatea de tranzactionare si reduce negocierea la elementele sale esentiale: sensul operatiunii (vânzare sau cumparare), marfa, cantitatea, pretul si termenul de livrare.
Bursa nu mai este o piata originara, pe care se vând si se cumpara marfuri fizice, ci o piata derivata pe care se vând si se cumpara titluri pe marfa. Dovada existentei marfurilor se face cu un document acceptat de comercianti: recipisa (actul) de depozit pentru marfurile aflate în antrepozite si conosamentul pentru marfurile încarcate pe vas. Transferul proprietatii asupra marfii, deci executarea obligatiilor contractuale de livrare, se realizeaza prin transmiterea documentului respectiv. Bursa nu îsi asuma rolul de realizare a tranzactiei în forma sa fizica, miscarea marfurilor având loc în afara acestei piete.
Piata organizata si libera: Bursa este o piata organizata în sistem de autoreglementare, în sensul ca tranzactiile se realizeaza conform unor principii, norme si reguli cunoscute si respectate de catre toti participantii. Aceasta nu înseamna administrarea pietei, ci reglementarea ei în scopul obtinerii unui sistem ce garanteaza caracterul liber si deschis al tranzactiilor comerciale si financiare.
Nu pot fi tranzactionate la bursa decât marfuri sau valori pentru care exista concurenta libera, pentru care oferta provine de la un numar suficient de mare de ofertanti, cererea este solvabila si relativ constanta, astfel încât sa nu apara posibilitatea unor concentrari în scopul manipularii pretului.
Piata reprezentativa: Bursa este o piata reprezentativa în care se stabileste pretul marfurilor pentru care ea constituie o piata organizata - cotatia bursei - element ce serveste drept reper pentru...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org