Referat - Mitul folcloric al Zburatorului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
341
Etichete
mitul, folcloric, zburatorului
Descarcari
184
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Mitul folcloric al Zburatorului reflectat în balada lui I. H. Radulescu


Potrivit credintei populare, instalarea sentimentului erotic la tinerele fete ajunse în pragul feminitatii ar fi legata de o fiinta supranaturala denumita Zburator care, în imaginatia mitologica, are aspectul unui tânar frumos, dar care este o faptura malefica, pentru ca provoaca zbucium si suferinta.
Dupa G. Calinescu, balada lui I. H. Radulescu surprinde „suferintele fetei nubile”, suferinte provocate de invazia misterioasa a dragostei, asemanata, pe drept cuvânt, cu o boala necunoscuta, „explicabila mitologic si curabila magic”. Aceasta boala enigmatica a iubirii poate fi vindecata, în conceptia populara, prin vraji si descântece.
În poezia lui I. H. Radulescu, Zburatorul este asemanat unei fiinte
superioare, este o proiectie cosmica, el fiind receptat de cele doua surate - care reprezinta mentalitatea populara - ca un ,, fulger “ , ca o ,, lumina iute “. „Dar ce lumina iute ca fulger trecatoare” descrie un eveniment simbolic neobisnuit (caderea unei stele) a carui semnificatie se dezvaluie treptat. Întâlnirea are loc noaptea, tocmai pentru a pregati scena unde vor evolua fortele malefice. Acesta este atât de natura cosmica ,,Balaur de lumina cu coada-nflacarata, “ cât si telurica ,, tânar june “. Se introduce o imagine superlativa a Zburatorului, ca si în ,, Miorita “ specifica viziunii populare, fapt relevat prin comparatii si epitete, dar si prin apartenenta lui la domeniul cosmicului.
Ca si în ,, Calin(File din poveste)“ cei doi comunica în vis, acesta fiind singurul moment în care ei se întâlnesc, însa într-o lume ireala. Acest vis se transforma în ,, lipitura ”, reprezentând obsesia iar aceasta obsesie în ,, zmeu “. Are loc o clasificare, în planul fantasticului folcloric, a suferintelor Floricai. Posibila reprezentare a fapturii supranaturale care provoaca dragostea este reprezentata de epitetele aduse Zburatorului: „împielitatul”, „zmeu”, „flacaiandru”, „balai”, „cu parul d-au


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org