Referat - Moartea imparatului

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
374
Etichete
moartea, imparatului
Descarcari
258
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Moartea imparatului



,,Aleodor imparat” este un basm prelucrat de Petre Ispirescu si inclus in volumul ,,Legendele sau basmele romanilor(I,II’’aparut intre anii 1872-1822).
Este un basm popular;apartinând literaturii populare,are ca trasaturi:caracterul oral(a fost transmis prin viu grai),caracterul colectiv(au contribuit mai multe persoane la crearea lui),anonim(nu se cunoaste autorul),caracter expresiv(apar expresii populare).
Basmul este o naratiune in proza ,in care se povestesc intamplari cu personaje imaginare,simbolice,reprezentând binele si raul,intr-o lupta permanenta pentru triumful binelui si al dreptatii.
Un imparat ajunse la batranete si nu avea copii.Era foarte suparat dar,intr-un târziu,Dumnezeu ii da un copilas,botezat Aleodor(pe care îl boteza in prezenta unor oameni alesi,care au venit din cele patru colturi ale lumii).Pe zi ce trecea baiatul se facea mai frumos,mai istet si mai priceput.
Fiind aproape de moarte,împaratul ii da ultimul sfat:sa nu calce pe mosia lui Jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop,pentru ca nu va scapa nepedepsit.(expozitiunea).
Dupa moartea împaratului,Aleodor a stapânit cu multa întelepciune tara,dar intr-o zi,a calcat pe pamânturile pocitaniei,iar aceasta i-a cerut in schimbul vietii pe fata lui Verde imparat.(intriga).
Mergând spre imparatia acestuia,Aleodor zareste o stiuca pe malul unei ape (voia sa o manânce).Ea îl ruga sa o lase in pace si atunci când va avea nevoie de ajutor,aceasta îl va ajuta.O lasa in pace,iar ea ii dadu un solzisor fermecat. Mai merse putin si vazu un corb cu aripa rupta,pe care voia sa îl vâneze. Corbul îl ruga sa nu îl vâneze si sa ii lege aripa. Aleodor asa facu si a primit o penita din aripa corbului.A mai mers putin si era cat pe ce sa calce un taune. Îl ruga sa ii crute viata si când va avea nevoie de el îl va ajuta .Taunele i-a dat un pufulet,din aripa sa.
Ajungând la curtea lui Verde Imparat,el asteapta doua zile,iar in a treia zi este infatisat in fata împaratului,care


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org