Referat - Mostenirea

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
332
Etichete
mostenirea
Descarcari
193
Nota
0 / 10 - 0 voturi




Mostenirea




Mostenirea ofera ocazia unei profunde analiza psihologice. Cum aceasta mostenire devine centrul demersului narativ, Costache Giurgiuveanu, la rândul sau, posesorul banilor râvniti de propria familie, se contureaza ca personaj principal.
Costache Giurgiuveanu este personajul central al romanului pentru ca, direct sau indirect, el hotaraste destinele celorlalte personaje care se contureaza în jurul averii sale în goana dupa mostenire.
E tipul avarului, înscriindu-se în descendenta lui Hagi-Tudose al lui Delavrancea sau Harpagon al lui Molière, dar se distanteaza de acestea prin încercarea de asi depasi conditia. George calinescu îsi apara personajul, negând înscrierea lui în sirul avarilor, aducând ca argument faptul ca Giurgiuveanu este umanizat de dragostea lui sincera pentru Otilia, chiar daca nu reuseste sa si-o materializeze.
Costache are o vârsta înaintata, dar spera sa poata trai mult. Este un însetat de bani, si de viata. Are multa afectiune pentru Otilia, dar practic nu întreprinde nimic pentru a-i asigura viitorul si nici pentru a o înfia.
Autorul îi lamureste biografia lui mos Costache printr-o abundenta de detalii. Aceasta biografie se împleteste cu cea a familiei Tulea, dar si cu cea a familiei lui Felix Sima. „Doctorul Iosif Sima, fost medic militar, apoi demisionat, nu mai avea de mult rude apropiate de sânge. Singura lui sora, sotie a lui Costache Giurgiuveanu (cel cautat), murise si ea de mult. Vaduv el însusi de vreo zece ani, doctorul îsi tinuse baiatul mai mult în pensionate si internate. Dupa o lunga boala plictisitoare, se stinge si el cu satisfactia ca copilul e mare si cu viitorul oarecum asigurat. În afara de un oarecare depozit de bani, doctorul lasa lui Felix o casa cam veche, dar indicat ca tutore „unchiul Costache”, cumnatu-sau. De un an de zile, Giurgiuveanu reprezenta pe Felix în raporturile cu scoala, platea taxele, semna în calitate de corespondent, iar Felix, la rândul sau îi trimitea stiri despre el.”
Asadar, în cas


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org