Referat - O scrisoare pierduta - demonstratie

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
517
Etichete
scrisoare, pierduta, demonstratie
Descarcari
217
Nota
0 / 10 - 0 voturi

O Scrisoare Pierduta
( demonstratie)


Un mare scriitor roman, vestit dramaturg si prozator Ion Luca Caragiale este numit de Bogdan Hasdeu un “Moliere al Romaniei. Opera sa este o adevarata fresca a societatii romanesti de la sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX. Comedia se bucura de un real success pe scena Teatrului National jucata pentru prima data pe
13 noiembrie 1884.
Tema accestei comedii constituie o satira la adresa moravurilor politice si familiale din ultimele decenii ale secolului trecut intr-un oras de provincie in apropierea alegerilor pentru Camera Deputatilor.
Titlul evidentiaza pretextul in jurul caruia se dezvolta intregul subiect al piesei, pierderea scrisorii de catre Zoe si gasirea ei de catre adversarii politici.
Comedia apartine genului dramatic intrucat aceasta opera literara este destinata pentru a fi prezentata pe scena, modalitatea fundamentala de exprimare fiind dialogul.
Comedia este specie a genului dramatic in proza sau in versuri care trezeste in sufletul cititorului sau al spectatorului sentimente comice prin surprinderea moravurilor, a unor tipuri umane sau a unor situatii neasteptate.
O scrisoare pierduta este o comedie ce apartine genului dramatic si intruneste atat trasaturile genului dramatic cat si ale speciei.
A fost scrisa pentru a fi reprezentata pe scena. De aceea este structurata in acte si scene.
Subiectul comediei este simplu, se desfasora ascendant, atingand punctual culminant in care cititorul sau spectatorul traieste o tensiune maxima si incheindu-se cu un deznodamant comic. Opera se deschide cu expozitiunea. Tipatescu are o discutie cu Pristanda prin care ii aduce la cunostinta ca Nae Catavencu se afla in posesia unei scrisori ce ii poate aduce reusita in afaceri. Intriga reprezinta pierderea scrisorii de catre Zoe Trahanache. Aflandu-se in posesia scrisorii, Catavencu ii santajeaza pe Zoe si Trahanache cerandu-le in schimbul scrisorii sustinere


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org