Referat - Baltagul - demonstratie roman

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
7295
Etichete
baltagul, demonstratie, roman
Descarcari
702
Nota
8.5 / 10 - 2 voturi

Baltagul
-argumentatie ca este roman-
Romanul este o opera epica în proza de mare întindere,cu o actiune simpla ce se desfasoara pe mai mute planuri narative,cu conflicte puternice,cu numeroase personaje,oferind o imagine ampla asupra vietii si societatii.
Ilustrativa pentru aceasta specie este creatia literara „Baltagul” de Mihail Sadoveanu.Sursa de inspiratie o constituie balada populara „Miorita”,iar romanul evoca o lume veche cu rânduieli bazate pe legea nescrisa a traditiei.Totodata romanul surprinde schimbarile ce se produc la sfârsitul secolului XIX si începutul secXX,prin patrunderea în universul muntenilor a elementelor noii civilizatii.
Temei centrale-cautarea si cunoasterea adevarului- i se subordoneaza o serie de motive:transhumanta,femeia justitiara,câinele credincios,comuniunea om-natura.
„Baltagul” este o opera epica deoarece autorul îsi exprima sentimente de admiratie fata de oamenii de la munte în mod indirect,apelând la actiune si la personificare.
Actiunea cunoaste mare mobilitate în timp si spatiu,derulându-se pe percursul a 3 anotimpuri:toamna,iarna,primavara.Spatiul de desfasurare este deasemenea vast: de la Magura Tarcaului,în zona Dornelor si a Bistritei pâna la Cristesti,în baltile Jijiei.
Ca orice roman are o actiune complexa si mult mai complicata decât actiunea din schita si nuvela.Ea este lineara,dar se desfasoara pe 2 plane narative:unul este cel retrospectiv în care Vitoria rememoreaza întâmplarile vietii de familie,si altul prezent,care urmareste drumul si demersul eroinei pentru a afla ce s-a întâmplat cu sotul ei.
Faptele sunt organizate în momente ale subiectului operei literare desfasurate în cele 16 capitole ale romanului.
Primele 5 capitole contin expozitiunea în care se fixeaza locul(satul de munte-Magura Tracaului),timpul(sfârsitul lui noiembrie) si unele personaje (Vitoria,Nechifor Lipan,Minodora,Gheorghita si preotul Danila).
Vitoria este îngrijorata de absenta îndelungata a sotului ei Nechifor,plecat la Dorna sa cumpere oi.
Capitolul VI contine intriga:decizia muntencei de a pleca împreuna cu Gheorghita în cautarea lui Lipan.
Desfasurarea actiunii (VII-XIV) urmareste calatoria Vitoriei alaturi de fiul sau Gheorghita,pe lungul drum de la Magura Tracaului,la Bicaz,Calugareni, Farcasa, Vatra Dornei si Sabasa unde cei doi gasesc semne ale trecerii lui Lipan prin aceste locuri.La Suha se pierde urma lui Nechifor.Aici hangiul nu-si aminteste decât de doi gospodari din partea locului care au tercut cu oile:Calistrat Bogza si Ilie Cutui.
Punctul culminant îl reprezinta momentul gasirii ramasitelor cu ajutorul câinelui Lupu,într-o prapastie.
Ultimul capitol contine deznodamântul:Vitoria îsi înmormânteaza barbatul,iar în timpul praznicului îi demasca pe ucigasi,apoi multumita ca si-a îndeplinit datoria fata de cel mort si ca ucigasii au fost pedepsiti,se pregateste de plecare,gata sa-si reia activitatile zilnice.
O trasatura specifica romanului este numarul mare de personaje.Astfel exista:personaje principale(Vitoria),personaje secundare(Minodora,Calistrat Bogza si Ilie Cutui),personaje episodice(functionarii de la prefectura),personaje conturate cu mijloacele caracterizarii directe si indirecte.Se creeaza o lume în care elementele de mit si balada,laolalta cu traditiile stravechi se integreaza în viata de zi cu zi.
Credintele moldovenilor li se dezvaluie la marile evenimente:nasterea,nunta si înmormântarea.Existenta oamenilor se desfasoara dupa calendarul crestin si este potrivita mai ales dupa ritmul naturii cu care oamenii stau înfratiti si ale carei semne stiu sa le citeasca.
Modul de expunere predominant este naratiunea ca în orice opera epica,autorul se detaseaza de subiect si nareaza în mod obiectiv întâmplarile la pers.III.Sunt prezente în acelasi timp descrierea,dialogul si monologul interior prin care sunt puse în lumina însusirile locurilor oamenilor,framântarile sufletesti si gândurile cele mai intime ale personajelor.Prin intermediul descrierii se înfatiseaza si peisaje specifice de munte,interioare taranesti,gospodarii,obiceiurile,toate având rolul sa creeze o atmosfera si sa creeze o atmosfera ampla asupra societatii si vietii.
La conturarea atmosferei contribuie si limbajul bogat în cuvinte cu rezonanta arhaica si regionala.Se observa ca „Baltagul” concentreaza toate trasaturile definitorii ale unui roman:caracter epic,actiune complexa,un numar mare de persoanaje aflate în conflicte puternice,cu o actiune desfasurata de-a lungul unui fir epic narativ pe doua planuri(retrospectiv si prezent),având ca mod de expunere predominant naratiunea, oferind o imagine ampla a vietii.
Ca orice capodopera,aceasta creatie literara a dat nastere mai multor interceptari. Astfel „Baltagul” a fost interceptata ca un roman monografic ce oglindeste o lume care lupta pentru a-si apara valorile ancestrale.
A fost...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org