Referat - Orb sarac

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
1296
Etichete
orb, sarac
Descarcari
362
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Orb sarac
Tema: calatoria de a-si cauta originea, identitatea; are rol de initiere.
Semnificatia: drum de formare a personalitatii de acumulare a unor experiente, descoperirea unor aptitudini si se urmareste mai ales calatoria ca perceptie spirituala.

Experientele initierii:

1)Perioada petrecuta alaturi de ciobani: este prilejul de a avea contact cu o existenta patriarhala, pastorala, batranul devenind un mesager al culturii populare si al folclorului “blestemul ciobanilor” are valoare simbolica deoarece el este cel care trebuie sa-I determine pe cei din jur sa aprecieze literature populara si sa devina mandrii de originea lor. Miorita este perceputa ca emblema culturii romanesti asociata cu mitul transhumantei, legat de existenta romanilor. Cersetorul se afla si el intr-o continua transhumanta a.i. spunerea baladei devine dincolo de datorie si o legatura simbolica prin care conserva specificul romanesc.

2)Perioada petrecuta printre cersetori in spatiul tatarilorsi in tara Moscului: este o experienta inedita in care cersetorul invata sa-si dezvolte celelalte simturi so astfel sa cunoasca lumea intr-o forma noua, invata sa se obisnuiasca pe de o parte cu forme noi de exprimare, cu alte civilizatii isi formeaza o anumita conduit ace implica sinceritatea, demnitatea refuzand ipocriziasi materioalismul. In ciuda conditiei sale umile, Constantin refuza sa apeleze la vitlesug sis a se foloseasca de handicapul sau in scopuri materiale. In tot acest timp resimte departarea de tara si isi doreste sa se intoarcain spatiul stramosesc.

3)Intoarcerea in satul natal: este desavarsirea initierii prin recunoasterea cersetorului de catre Ancuta, mesajul fiind acela ca fiecare om trebuie sa-si pretuiasca proprile calitati, sa persevereze in a le cultiva a.i. sa se ajunga la autocunoastere.



Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org