Referat - Pasa Hassan - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
411
Etichete
pasa, hassan, analiza
Descarcari
256
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Pasa Hassan
Demonstrarea ca este o balada culta

Planul compunerii:
Introducere:
George Cosbuc, scriitor de marca al literaturii romane imprezioneza prin varietatea de teme si motive literare abordate in operele sale.
Opera literara epica, in versuri in acre se prezinta o intamplare ci caracter istoric la care participa personaje exemplare prezentate in antiteza , “Pasa Hassan” este una din creatiile reprezentative ale scriitorului.

Cuprins:
Autorul,care este diferit de narator, isi exprima sentimentele in mod direct, imprimand textuluiun stil obiectiv.
Actiunea afiseaza o intamplare cu caracter istoric. Autorul folosind ca modalitate de expunere principala evocarea perioadei domniei lui Mihai Viteazul si anume, episodul luptei de la Calugareni contra cotropitorilor turci .
Firul epic se desfasoara in etape, ce se constituie in momentele subiectului. In expozitiune se prezinta saptiul: campul de lupta , si timpul , sugerat indirect prin numele personajelor atestate documentar, ce se dezvaluie treptat. Prin ochii lui Hassan se dezvaluie imaginea campului de lupta, romanii avandu-l in frunte pe Mihai Viteazul , acestia infaptuind impreuna minuni de vitejie.
Intriga o reprezinta zarirea de catre domnitorul roman a lui Hassan si provocarea acestuia la o confruntare directa .Se evidentiaza acum spiritul de sacrificiu si demnitatea lui Mihai , prin antiteza cu lasitatea cotropitorului turc ce sta departe de campul de lupta si fuge din fata infruntarii directe .
In desfasurarea actiunii se prezinta fuga lui Hassan spaimei pe care o resimte din cauza vitejiei si impetuozitatii domnitorului roman. Frica il determina pe Hassan sa ii contureze lui Mihai un portret hiperbolizant , in care toate trasaturile domnitorului sunt evidentiate cu ajutorul metaforei: “Salbatecul voda e-n zale si fier/ Si zalele-I zuruie crunte/ Ggantica poarta o cupola pe frunte/ Si voda-I un tunet rasufletul g


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org