Referat - Pastelul Sfarsit de toamna - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
370
Etichete
pastelul, sfarsit, toamna, analiza
Descarcari
275
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Posastiuc Serban
Clasa a V-a A

Pastelul Sfarsit de toamna
- opera lirica

În operele lirice, autorul îsi exprima în mod direct gândurile, ideile, sentimentele, atitudinile si convingerile, îmbracându-le într-o forma poetica, prin utilizarea figurilor de stil.
Pastelul Sfârsit de toamna, de Vasile Alecsandri, are ca tema sentimentele de tristete si melancolie provocate de venirea toamnei si apropierea iernii.
In prima strofa, este conturat tabloul plecarii pasarilor calatoare – cocostârci, rândunele, cocori. Succesiunea de verbe, toate la timpul trecut (parasit-au, au fugit, pribegit-au), creeaza sentimentul de tristete provocat de aceasta despartire, culminând cu exprimarea sentimentului de jalnic dor. Aversiunea poetului fata de iarna, anotimp asociat mortii, reiese din numirea acesteia prin expresia zile rele.
In strofa a doua, este conturat, în contrast cu înaltul cerului, tabloul sosirii toamnei pe pamânt: disparitia vegetatiei si producerea brumei. Versurile dezvaluie nostalgia poetului dupa zilele luminoase si verdeata verii.
Strofa a treia revine la descrierea semnelor toamnei în vazduh: cârduri de cocori zboara pe un cer înnorat, cu un soare palid.
Ultima strofa descrie, combinând planurile celest si terestru, apropierea iernii: ziua scade, noaptea se mareste, bate un vânt rece, anuntând crivatul si nelinistind animalele (boii, caii, câinii).
Din tot acest tablou, se detaseaza omul. Daca pe tot parcursul pastelului a strabatut, discret, prezenta sa – prin sentimentele exprimate - , în final apare ca fiinta superioara care cugeta la evolutia fenomenelor de necontrolat din jurul sau. Pare ca se gândeste, în tihna, în fata focului, la trecerea timpului – pentru natura (succesiunea anotimpurilor) si pentru sine (curgerea anilor). De altfel, Vasile Alecsandri a scris pastelurile dupa vârsta de 40 de ani, trecând de la poezii de dragoste la poezii descriptive.
Figurile de stil cel mai des întâlnite sunt:
Inversiunea: a lor cuiburi, lung zbor, al nostru ja


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org