Referat - Personajul martor

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
361
Etichete
personajul, martor
Descarcari
230
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Personajul martor

1. Despre autor:
George Calinescu a fost ganditorul deplin al spiritualitatii romanesti iar geniul sau s-a manifestat in toate domeniile legate de arta cuvantului: istoria literaturii, critica literara, estetica, roman, poezie, teatru, publicistica.
2. Creatii ale autorului:
De-a lungul vietii sale, G.Calinescu a scris o serie de lucrari, printer care se numara: o lucrare monumentala “Itoria literaturii romane de la origini ana in prezent”. Opera “Viata lui Mihai Eminescu” este o biografie literara si portret al geniului; “Opera lui Mihai Eminescu” este un studio systematic asupra operei eminesciene. De asemenea G. Calinescu a mai scris monografii inchinate unor scriitori romani (Ion Creanga, Vasile Alecsandri, Nicolae Filimon).
Creatia literara a lui G. Calinescu include toate cele trei mari ramuri: poezia (volumele “Poezii”, ”Lauda lucrurilor”), proza (romanele “Cartea nuntii”,”Enigma Otiliei”, ”Scrinul negru”, ”Bietul Ioanide”) si dramaturgia (“Ludovic al XIX-lea”).
3. Incadrarea operei:
“Enigma Otiliei” este o mare panza rupta din viata, roman citadin incadrat in formula realismului classic, cu accente romantice si chiar moderniste.
4. Definirea speciei:
Ca orice roman “Enigma Otiliei” apartine genului epic, in proza, de dimensiuni mari, cu o actiune compleca, conflicte puternice si cu o intriga complicate, la care participa numeroase personaje bine individualizate si construite in spirit modern de catre G. Calinescu.
5. Tema:
Tema romanului este viata burgheziei bucurestene de la inceputul secolului al XX-lea surprinsa in cateva din aspectele ei tipice, relatiile de familie, dezumanizarea , goanna dupa bani.
6. Titlul:
Titlul reliefeaza ambiguitatea si farmecul misterior al personajului central feminine.
7. Perspectiva auctoriala:
Naratorul omniscient (heterodiegenic) si naratiunea la persoana a III-a definesc perspective narativa. In modernism se inscrie existenta celui de-al doilea narator homodiegenic, Felix, care, in ipostaza de ma


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org