Referat - Personajul principal al baladei

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
341
Etichete
personajul, principal, baladei
Descarcari
212
Nota
0 / 10 - 0 voturi






Personajul principal al baladei

Personajul principal al baladei “Miorita” este ciobanasul moldovean,care reprezinta un personaj mitic,deoarece prin atitudinea lui simbolizeaza intelepciunea populara a acceptarii mortii ca pe un dat firesc.
In intriga acesta este caracterizat direct de catre autorul anonym,de unde reiese statutul sau superior,acesta fiind motivul invidiei celorlalti ciobani.
Din caracterizare directa se observa ca mama sa i-a facut un portret pentru a fi recunoscut,evidentian calitatile lui,idealizate prin ochii ei.Epitetul “mandru” in inversiune scoate in evidenta frumusetea fizica,iar expresia populara “tras printr-un inel” arata trupul sau zvelt.Diminutivele utilizate in schitarea chipului subliniaza afectiunea maternal.Comparatiile aspectelor fizice cu elemente din lumea satului evidentiaza fata alba asemenea laptelui,mustata blonda ca “spicul graului”,parul si ochii negrii ca “pana corbului”,respective ca “mura campului”.
Trasaturile fizice ale tanarului sugereaza totodata trasaturile lui morale,atat in ceea ce priveste sensibilitatea,cat si in ceea ce priveste priceperea si pasiunea sa pentru meserie.
Portretul sau moral este conturat din felul in care actioneaza si vorbeste,din dialogul legat intre el si mioara nazdravana,adica din caracterizarea indirecta.
Acesta este bland,iubitor,prietenos si sensibil,deoarece daca ar muri,ar vrea sa ramana alaturi de cei dragi, “sa fiu tot cu voi”, “sa-mi aud canii” sis a fie ingropat “in strunga de oi”.
Ciobanasul se dovedeste a fi un om cu suflet bun si cu cele mai bune si frumoase ganduri si sentimente.In loc sa incerce sa scape de cei doi posibili ucigasi,el se resemneaza cu gandul ca moartea lui este un lucru posibil si incearca sa le ascunda tutror moartea sa tomai pentru a-i scapa pe cei la care tine de durere si de suferinta.
De asemenea,ciobanasul isi doreste la capatai trei fluiere,instrumente muzicla specific pastorale,parand ca el va va continua


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org