Referat - Baltagul - Caracterizarea personajului principal

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 15 ani
Afisari
5252
Etichete
baltagul, caracterizarea, personajului, principal
Descarcari
791
Nota
1 / 10 - 1 vot


Caracterizarea personajului principal
-Vitoria Lipan-
Romanul „Baltagul” ramâne o scriere memoriabila nu numai prin continutul si prin multitudinea semnificatiilor,cât si prin personajele lui,dintre care un rol important îl joaca Vitoria Lipan,Nechifor Lipan si Gheorghita,fiul lor.
Importante sunt in derularea actiunii si personajele secundare sau episodice: parintele Daniil Milies,baba Maranda,negustorul David,Ilie Cutui,Calistrat Bogza si sotiile lor.
Majoritatea personajelor sunt caractere puternice,sunt reprezentative pentru lumea pe care o reprezinta.
Dintre toate personajele figura cea mai importanta este Vitoria Lipan,care se individualizeaza prin câteva trasaturi distincte:este sotia lui Nechifor Lipan si mama Minodorei si lui Gheorghita.Înca de la început impresioneaza prin frumusetea si farmecul fizic,caci la cei aproape 40 de ani „ochii ei caprui rasfrângeau lumina castanie a parului”,însa privirea ei era dusa departe,semn al gândurilor care o copleseau. Ochii ei „luceau ca într-o usoara ceata,in dosul genelor lungi,rasfrânse în cârligasa.”
Înfatisarea fizica ilustreaza îngrijorarea femeii provocata de absenta îndelungata a sotului ei,pe care îl banuieste mort.
Femeie dârza,deprinsa cu greutatile vietii,Vitoria este o gospodina harnica si priceputa,care duce treburile gospodariei în absenta sotului,care adesea este plecat.Ea stie sa produca si sa valorifice laptele,brânza,stie sa se tocmeasca cu negustorii si unde sa-si vânda produsele,mergând ea însasi la câmpie.
Având un deosebit simt practic,înainte de a pleca în cautarea lui Nechifor,ea îsi lasa gospodaria orânduita.Prevazatoare îsi duce banii la preot pentru a nu fi pradata,comanda pentru Gheorghita un baltag pe care îl sfinteste parintele Danila,iar ea ia cu sine o pusca pe care s-o foloseasca în caz de nevoie.
Femeie arhaica,Vitoria este o femeie credincioasa,care respecta cu strictete obiceiurile stramosesti si crestine.Nu pleaca la drum pâna nu se consulta cu preotul,se roaga,tine post 12 vineri,se spovedeste,se împartaseste,iar când întâlneste o cumetrie si o nunta respecta traditia si mai ales e preocupata sa împlineasca toate cele crestinesti pentru înmormântarea lui Nechifor.
Femeie superstitioasa,Vitoria crede în vise,în semne,în decântece si în vraji si pentru aceasta nu uita sa mearga si la baba Maranda pentru a afla vesti despre sotul ei.
Certitudinea ca sotul ei e mort,este întarita de visul în care acesta i-a aparut trecând peste o apa neagra,întors cu spatele.
Vitoria impresioneaza prin luciditate si stapânire de sine,caci îsi da seama ca Gheorghita are nevoie de mintea si experienta ei si hotaraste sa plece împreuna.
Având o inteligenta iesita din comun,Vitoria reuseste sa intuiasca si sa descifreze cele mai intime gânduri ale lui Gheorghita sau a celor cu care intra în contact.Ea stie sa strecoare anchetatorilor sugestii fara ai jigni.Este dulce la vorba cu cei care îi ofera date si ascutita la limba cu cei care nu-i dau relatii.Vorbeste de multe ori în maxime:”cine nu cearca,nu izbuteste”, „cel ce spune multe,stie putine”, „toate pe lumea asta au un rost”. Cu toate greutatile întâmpinate în drumul sau,Vitoria nu renunta,nu da înapoi pâna nu-si atinge scopul.
Ca mama se dovedeste mai toleranta cu Gheorghita si e mai aspra cu Minodora,pe care vrea sa o educe în spiritul traditiei.
Dragostea pe care a purtat-o sotului ei o face sa fie nelinistita si împovarata de gânduri când acesta lipseste.Banuiala ca el e mort o roade „ca un vierme neadormit” si se socotea moarta si nelinistita ca „pârâul Tarcaului” pâna nu-l va gasi pe Nechifor Lipan:”daca a intrat el pe celalalt tarâm,oi intra si eu dupa dânsul”.
Dragostea pentru sot se pastrase ca în tinerete.Desi atunci se aratase uneori geloasa,acum ar fi preferat „sa-i fi facut farmece vreo muiere”,cum spune baba Maranda.Vitoria întelege elementele naturii,care o îndruma si îi dau semne,sa o ia pe calea cea buna.Ea îi uimeste pe cei din jurul sau prin intuitie.Gheorghita zice:”Mama asta trebuie sa fie fermecatoare,cunoaste gândul omului”.La rândul lui Calistrat Bogza e uluit de exactitatea cu care a reconstituit momentul crimei:”sa se stie ca a fost întocmai cum a aratat femeia mortului”.
Vitoria e un personaj complex caracterizat atât prin mijloacele caracterizarii directe si indirecte.
Fiind un personaj complex parerile criticilor literari referitoare la Vitoria sunt diverse.George Calinescu o socoteste „un Hamlet feminin”.Perpessicius o socoteste „un suflet tenace si aspru de munteanca,un aspru caracter de o vointa aproape salbateca,aproape neomeneasca”.Nicolae Manolescu o considera „nereligioasa,vicleana si rea”.
Actiunile personajului si comportarea ei demonstreaza toate aceste calitati si defecte,oferindu-i caracterul complex în care predominante sunt calitatile.
...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org