Referat - Popa Tanda - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
323
Etichete
popa, tanda, analiza
Descarcari
224
Nota
0 / 10 - 0 voturi

POPA TANDA
Ioan Slavici
Povestirea pe momentele subiectului, caracterizarea personajelor

Nuvelele lui Ioan Slavici ( 1848-1925) sunt realiste, deoarece autorul a observat îndeaproape viata taranilor ardeleni natale si fiind impresionat, ilustreaza în opera traiul saracacios al acestora. Nuvelele realiste prezinta, asadar, fapte verosimile.
Nuvela „ Popa Tanda” de Ioan Slavici, publicata în 1875, este o opera epica, întrucât Slavici nareaza fapte si întâmplari care au în centrul lor pe preotul Trandafir. Asadar, principalul mod de expunere este naratiunea la persoana a III-a, prin care se relateaza actiunea si se construieste personajul principal.
Nuvela este alcatuita din trei secvente epice unde prima secventa descrie satul Saraceni si stradaniile poetului Trandafir de a-i determina pe tarani sa scape de saracia cumplita prin munca si harnicie, folosind ca argumente predicile, ocara si batjocura. În a II-a secventa ilustreaza hotarârea preotului Trandafir de a se preocupa cu fermitate de propria gospodarie si de familia lui, pentru a iesi din starea de mizerie saracacioasa în care se zbateau, precum si satisfactiile muncii. În a treia parte sugereaza forta exemplului personal de harnicie al preotului Trandafir, care scapa prin munca si stradanie.
Tema nuvelei ilustreaza prefacerea satului, intitulat sugestiv Saraceni, dintr-o comunitate foarte saracacioasa într-o colectivitate prospera.
Titlul îl constituie porecla pe care taranii din Saraceni i-au dat-o preotului Trandafir, în urma numeroaselor sale încercari de a-i determina sa se apuce de munca. Alaturarea profesiei de „ popa”, porecla Tanda vine de la verbul „ a tândali”, care înseamna a-si pierde timpul, a lucra încet si neîndemânatic. Sensul acestui renume este, asadar, acela ca orice sfat le-ai da oamenilor, nimic nu este eficient daca ramâne numai la nivelul vorbelor. Abia când preotul se apuca el însusi de treaba si îsi organizeaza propria gospodarie, vorbele capata sens si toti popora


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org