Referat - Portret fizic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
402
Etichete
portret, fizic
Descarcari
197
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Portret fizic

Basmul a aparut din cele mai vechi timpuri ca o modalitate de evadare din lumea reala si de patrundere într-o lume în care totul este posibil .El reprezinta „o oglindire a vietii în moduri fabuloase” .
Basmul „Prâslea cel voinic si merele de aur” a fost cules de Petre Ispirescu de la tatal sau si inclus in volumul „Legendele si basmele românilor” din 1882 .
Din expozitiune aflam ca un împarat avea un mar ce facea mere de aur ,erau furate , încearca sa prinda hotul mai multi voinici ,fratii mai mari ,dar si Prâslea .
Intriga consta în ranirea hotului si urmarirea lui .
Faptele determinate de intriga constituie desfasurarea actiunii .Prâslea patrunde pe tarâmul celalalt ,îi ucide pe zmei ,eliberând fetele de împarat care sunt scoase pe tarâmul acesta de fratii mai mari .Acestia încearca sa-l ucida ,dar îl ajuta zgripturoaica si în cele din urma ajunge la palatul tatalui sau .
Acum actiunea atinge punctul culminant ,care consta în probele cu ajutorul carora eroul dovedeste ca el este Prâslea ,salvatorul fetelor de împarat .
Deznodamântul consta în pedepsirea ucigasilor si casatoria cu fata cea mica ,în urma careia mosteneste împaratia .
Prâslea este personajul principal al basmului .Numele „Prâslea” este genric , trimitându-ne cu gândul la categoria fratilor mai mici ,înzestrati întotdeauna cu puteri exceptionale .
Portretul fizic lipseste ,dar în titlu este prezenta ca trasatura fizica voinicia .Totodata , personajul fiind „Prâslea”,el este un Fat-Frumos ,întruchipând cele mai alese însusiri ale omului din popor ,atât fizice ,cât si morale .
Trasaturile morale sunt prezentate atât direct ,cât mai ales indirect ,ele reiesind din fapte ,gânduri ,sentimente ,din relatiile cu celelalte personaje ,din felul în care vorbeste . Este un personaj pozitiv .
Înca de la început ,el este cuviincios si modest ,când împaratul îl dispretuieste si se îndupleca cu greu sa îl lase sa îsi încerce norocul .
Este i


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org