Referat - Registrul comic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
372
Etichete
registrul, comic
Descarcari
205
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Registrul comic


I.L.Caragiale s-a dovedit a fi,in aceeasi masura,un expceptional creator atat in registrul comic cat si in cel tragic,prima insurire caracteristica demonstrand-o prin comediile sale in “Momente si schite”,iar pe cea de-a doua in drama”Napasta”si in nuvelistica de factura psihologica cu certe influente naturaliste.
Intre anii 1878-1885,Caragialea scris comediile”O noapte furtunoasa”,”Conu Leonida fata cu Reactiunea”si”D’ale carnavalului”.Piesele sunt comedii de moravuri intr-o viziune clasica si intr-un limbaj de un umor inconfundabil.
Comicul este un concept estetic definit prin viziunea deformata subiectiv asupra societatii,asupra unor caractere umane,cu scopul de a starni rasul.Comicul poate fi de moravuri,de situatie,de character,de limbaj,de nume si de intentie.Observatia comica se orienteaza spre clasificarea tipologica si caracteriologica.In comic se evidentiaza automatisme si stereotipii ale gandirii si existenteti si vorbirii.Comicul modern imbraca forma farsei tragice si a burlescului,precum sip e cea a absurdului,bazat pe incoerenta discursului si pe ilogicul situaitie. Comicul are functia de a distra,de a amuza,de a critica sau de a discredita.Subcategoriile acestui concept sunt umorul,ironia,satira,parodia,burlsescul si absurdul.
“O scrisoare pierduta”s-a jucat pentru prima data pe scena teatrului national din Bucuresti in 13 noiembrie 1884.Este cea de-a treia din cele patru comedii scrise de autor,mentionate mai sus.Discursul dramatic se contruieste sub forma schimbului de replica intre personaje.
In cadrul titlului articolul nehotarat”o”,care subliniaza banalizarea intamplarii si posibila ei repetabilitate.Substantivul”scrisoare”reprezinta un “actant” care determina derularea unor evenimente care situeaza personajele pe pozitii conflictuale,iar adjectivul pronominal din verb la participiu”pierduta” denumeste cauza care declanseaza conflictul,sintetizand astfel intrigsa.


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org