Referat - Repertoriu general

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
494
Etichete
repertoriu, general
Descarcari
307
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Repertoriu general


Mihail Kogalniceanu este mentorul generatiei pasoptiste. El publica, în primul numar al revistei iesene Dacia literara, articolul-program Introductie, considerat manifestul literar al romantismului românesc.


La începutul articolului axat pe evidentierea necesitatii unei literaturi originale si nationale, Kogalniceanu prezinta activitatea gazetelor românesti aparute anterior, fata de care Dacia literara urmareste sa aduca un suflu nou, sugerat si de titlul revistei. Se respinge coloratura locala si amestecul politicului, revista adresându-se scriitorilor români de pretutindeni pentru a publica scrieri originale: „O foaie dar, care, parasind politica, s-ar îndeletnici numai cu literatura nationala, foaie care, facand abnegatie de loc, ar fi numai o foaie româneasca, si prin urmare s-ar îndeletnici cu productiile românesti, fie din orice parte a Daciei, numai sa fie bune, aceasta foaie, zic, ar împlini o mare lipsa în literatura noastra. O asemenea foaie ne vom sili ca sa fie Dacia literara [...]. Asadar foaia noastra va fi un repertoriu general al literaturei românesti".
Cele patru puncte ale articolului-program sunt:
întemeierea spiritului critic în literatura româna pe principiul estetic: „Critica noastra va fi nepartinitoare; vom critica cartea, iar nu persoana".
Afirmarea idealului de realizare a unitatii limbii si a literaturii române: „talul nostru este realizarea dorintii ca românii sa aiba o limba si o literatura comuna pentru toti".
Combaterea imitatiilor si a traducerilor mediocre: "Dorul imitatiei s-a facut la noi o manie primejdioasa, pentru ca omoara în noi duhul national. Aceasta manie este mai ales covârsitoare in literatura. [...] Traductiile însa nu fac o literatura".
Promovarea unei literaturi originale, prin indicarea unor surse de inspiratie în conformitate cu specificul national si cu estetica romantica: „Istoria noastra are destule fapte eroice, frumoasele noastre tari sunt destul de mari, obiceiurile noastre sunt destul


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org