Referat - Rezolvarea subiectelor bac oral 2003

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
386
Etichete
rezolvarea, subiectelor, bac, oral, 2003
Descarcari
414
Nota
0 / 10 - 0 voturi

1. Ilustreaza trasaturile prozei romantice, prin referire la o opera literara studiata.

Alexandru Lapusneanu, Costache Negruzii

Curent aparut în Anglia la sfârsitul secolului al 18-lea, romantismul s-a ridicat împotriva rigorii si a dogmatismului estetic, propunându-si sa iasa din conventional si abstract, sustinând manifestarea fanteziei creatoare, a sensibilitatii si a imaginatiei si minimalizând ratiunea si luciditatea. Altfel spus, romantismul a pledat pentru explorarea universului interior al omului.
În “Alexandru Lapusneanul”, romantismul se manifesta la nivelul temei, personajelor, motivelor si procedeelor:

Tema
Prima nuvela istorica din literatura româna, aceasta specie a genului epic fiind de altfel proprie romantismului, “Alexandru Lapusneanul” apare în primul numar al revistei “Dacia literara”, înscriindu-se într-una din directiile imprimate de programul acesteia: inspirarea scriitorilor din istoria patriei. “Alexandru Lapusneanul” va fi astfel o nuvela romantica tocmai prin tema abordata: evocarea unui moment zbuciumat din istoria Moldovei, in timpul celei de-a doua domnii a lui Alexandru Lapusneanu.

Personajele
Romanstismul nuvelei frapeaza însa prin caracterul personajului de exceptie Alexandru Lapusneanu. Apreciat constant drept un erou romantic, prin calitati de exceptie si defecte extreme, construit pe baza antitezei romantice, eroul lui Costache Negruzii este un personaj complex, bine individualizat.
George Calinescu aprecia, ca „Lapusneanul apare ca orice om viu si întreg si impresia ultima a cititorului e mai putin a unui portret romantic cât a unei puternice creatii pe deasupra oricarui stil de scoala”, precum si faptul ca „echilibrul între conventia romantica si realitatea individului e minunea creatiei lui Negruzii.”
Este tipul domnitorului tiran si crud, cu o vointa puternica (“Sa ma întorc? Mai degraba-si va întoarce Dunarea cursul îndarat”) si cu spirit vindicativ (razbunator).
Îl caracterizeaza cruzimea nemasurata, trasatura tipic rom


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org