Referat - Sobieski si romanii - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
516
Etichete
sobieski, romanii, analiza
Descarcari
316
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Sobieski si romanii - analiza

C. Negruzzi este creatorul nuvelei istorice în literatura româna .
Inspirându-se din trecutul nostru istoric C. Negruzzi înfatiseaza o pagina de glorie din lupta poporului nostru pentru libertate nationala petrecuta la sfârsitul secolului al XVII -lea , asediul cetatii Neamtului de catre oastea polona si rezistenta îndârjita timp de 5 zile a plaiesilor moldoveni .
În expozitia operei Negruzzi precizeaza : ,, Pe drumul ce duce catre cetatea Neamtului , pe la sfârsitul lui septemvrie 1686 se vedea o oaste mergând ". Acesta este oastea poloneza în fruntea careia se aflau trei ofiteri : ,,unul în floarea vârstei posomorât , gânditor" si necajita , aceste este însusi Ion Sobieski , regele Poloniei si doi mai batrâni : hatmanii Iablonovski si Pototki .
Tot în expozitie atentia scriitorului se îndreapta asupra armatei polone . În amestecul de ,,trasuri , bagaje , pedestrasi", oamenii înaintau ,, amestecati în neregula cu steagurile strânse cu capul plecat, cu armele rasturnate , cu întristarea pe fata si cu durerea în inima". Totul sugereaza decaderea , nu se afla nimic din fastul unei armate renumite .
Revenind la personaje autorul precizeaza motivul supararii vestitului rege : fusese nevoit pentru a doua oara a da pas turcilor , a se retrage dinaintea tatarilor si a moldovenilor .
În drumul lor spre tara polonezii întâlnesc în cale cetatea Neamtului ,,înaltându-se trufasa pe sprânceana dealului" care-i
aprinde-n suflet regelui dorinta de a o cuceri , crezând dupa spusele lui Pototki ca ,la vreme de râzboi , aici domnii moldovei obisnuiesc a-si aduce averile lor . Acest fapt important constituie intriga deoarece el va determina desfasurarea întregii actiuni viitoare .
În desfasurarea actiunii autorul îi prezinta mai întâi pe cei nouasprezece plaiesi din cetate care sub conducerea batrânului se pregatesc de rezistenta îndata ce-i zaresc pe polonezi.
Ei zavoresc portile , gramadesc bolovanii pe ziduri si iau pozitia de tragere .
U


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org