Referat - Stilul concis - nuvela

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
355
Etichete
stilul, concis, nuvela
Descarcari
213
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Nuvela – Complet

1.PROZA SCURTA a fost abordata de majoritatea scriitorilor români, fie sub forma schitei sau a nuvelei, ea ilustrând capacitatea scriitorului de a sintetiza, de a adopta un stil concis.
NUVELA SE SITUEAZA ÎNTRE SCHITA SI ROMAN atât ca dimensiuni cât si în ceea ce priveste complexitatea. George Calinescu considera nuvela ca fiind un “micro-roman“ .

2.ION SLAVICI, unul dintre marii clasici ai literaturii române, a adoptat nuvela preferând ca teme aspecte ale vietii satului transilvanean din a II-a jumatate a secolului al XIX-lea.
Ex: “Moara cu noroc ”, “Budulea taichii”, “Scormon”, “Padureanca”, “Gura satului”.

3.NUVELA “Popa Tanda” înfatiseaza destinul unui preot surprins în ipostaza misionarului ce urmareste schimbarea mentalitatii enoriasilor sai.

4. NUVELA este o specie a genului epic în proza, cu un singur fir narativ, cu un conflict concentrat, care implica un numar redus de personaje.

5. Ca specie a genului epic are un narator obiectiv, omniscient.
Axare pe fapte si întâmplari, personaje ( ex. de personaje si felul lor (principale, sec., ...) ).

6.SUBIECTUL pe scurt pe momente
- în expozitiune este înfatisata identitatea personajului si câteva trasaturi morale prezentate succint
- Intriga o constituie momentul în care, în urma unui conflict cu satenii din Butucani, preotul este mutat în Saraceni unde constata lenea oamenilor si drept urmare starea de saracie\degradare a satului.
- Desfasurarea actiunii îl înfatisaza pe preot în încercarea sa de a îi îndrepta pe sateni prin trei procedee : sfatul, batjocora si în cele din urma cu ocara.
- Punctul culminant
- Deznodamântul

7.PREZENTAREA PERSONAJULUI PRINCIPAL PRIN RAPORTAREA LA 2 ÎNTÂMPLARI SEMNIFICATIVE
a).Încrezator în puterea cuvântului el încearca la început sa-i schimbe pe sateni cu predica. Aici naratorul se substituie personajului si realizeaza o adevarata predica preoteasca, în stil retoric si cu cuvinte specifice
b).Ambitios, dupa ce zideste casa


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org