Referat - Strigoii

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
626
Etichete
strigoii
Descarcari
372
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Strigoii

Publicata la 1 septembrie 1873 in revista „Convorbiri literare”, poezia „Floare albastra” constituie, dupa cum spunea Vadimir Streinu „primul mare semn al operei viitoare”.
Precedata in timp de unele mari creatii cum sunt „Venere si Madona”, „Epigonii”, „Mortua est” si „Egipetul” si urmata de „Imparat si proletar”, „Calin-File din povste” sau „Strigoii”, poezia „Floare albastra” isi are punctul de plecare in mitul romantic al aspiratiei catre un ideal inalt, de fericire, incununat de o iubire pura, desavarsita.
Astfel, poezia „Floare albastra” este o meditatie pe tema iubirii, o idila desfasurata intr-un cadru feeric, in care visul romantic prefigureaza peisajul, putandu-se confunda cu natura, dar si o egloga pe tema fericirii si a iubirii ca forma de cunoastere.
Titlul poeziei este alcatuit din doua sintagme-„floare”, reprezentand efemeritatea, delicatetea si „albastra” sugerand infinitul cosmic, dar si aspiratia. Titlul este si o metafora simbol, un motiv romantic care apare si in alte literaturi. In literatura germana, in lirica lui Novalis, floarea albastra se metamorfozeaza in femeie luand chipul iubitei si tulburand inima eroului. Motivul florii albastre apare si la Leopardi, iar la Eminescu floarea albastra reprezinta vointa, dar si nostalgia nesfarsitului sau femeia ideala. De asemenea, albastrul simbolizeaza infinitul, departarile marii si ale cerului, iar floarea poate fi fiinta care pastreaza dorintele.
In „Floare albastra”, Eminescu evoca amintirea unui proiect erotic esuat, dar esuat din cauza confuziei barbatului asupra cailor omului de a fi fericit. Orgolios, acesta nu vrea sa se lase amagit de instincte si aspira spre cunoastere, spre cautarea Absolutului. Copila nevinovata care-l avertizeaza:” Nu cata in departarea/ Fericirea ta, iubite!”, imbiindu-l spre jocul voluptuos al idilei, are intuitia adevarului, pe care poetul il descopera dupa epuizarea, prin experienta, a celorlalte cai. Dar , aflat s


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org