Referat - Tema copilariei in opera lui Creanga

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
436
Etichete
tema, copilariei, opera, lui, creanga
Descarcari
283
Nota
0 / 10 - 0 voturi





Tema copilariei in opera lui Creanga

Ion Creanga face parte din cea mai importanta generatie de scriitori a literaturii române , generatia marilor clasici , alaturi de Titu Maiorescu ,mentorul ei , Mihai Eminescu , Ion Luca Caragiale si Ioan Slavici .
,, Amintiri din copilarie ’’ scrise de Ion Creanga înseamna pentru toata lumea o tema , copilaria , un personaj , Nica a lui Stefan a Petrei Ciubotariul , un spatiu para- diziac , satul Humulesti . Familia , scoala , prietenii , sotiile reprezinta universul copi- lariei lui Nica despre care poate vorbi orice elev . Toata lumea a citit ,, Amintirile ’’. Dar lectura unei carti se poate face de mai multe ori din diferite motive : fie pentru ca ne-a placut foarte mult ceea ce am citit , fie pentru ca ne propunem sa descoperim lu- cruri noi .
Una dintre temele întâlnite în ,, Amintiri ’’ este si cea a copilarie , jocului si joaca , si semnificatiile ei . Aceasta tema este evidentiata cel mai bine prin limbajul folosit de autor, prin tehnica narativa care-l face mereu pe cititor sa-si continue opera , stârnindu-i curiozitatea si umorul în universul humulestean care reprezinta familia , bucuriile , jocurile , fericirea , o existenta într-o colectivitate prietenoasa , o viata sub semnul traditiei care presupune si sarbatoare , dar si munca .
,, Nu stiu altii cum sunt , dar eu , când ma gândesc la locul nasterii mele , la casa parinteasca din Humulesti , la stâlpul hornului unde lega mama o sfara cu moto-cei la capat , de crapau mâtele jucându-se cu ei , la prichiciul vetrei cel humuit , de care ma tineam când începusem a merge copacel , la cuptiorul pe care ma ascundeam , când ne jucam noi , baietii , de-a mijoarca , si la alte jocuri si jucarii pline de hazul si farmecul copilaresc , parca-mi salta si acum inima de bucurie ! Si , Doamne , frumos era pe atunci , caci si parintii , si fratii , si surorile îmi erau sanatosi , si casa ni era în- destulata , si copiii si copilele me


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org