Referat - Tema Copilariei In Opera Lui Creanga

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 11 ani
Afisari
3450
Etichete
tema, copilariei, opera, lui, creanga
Descarcari
774
Nota
6 / 10 - 3 voturi


Tema copilariei in opera lui Creanga
Ion Creanga face parte din cea mai importanta generatie de scriitori a literaturii române , generatia marilor clasici , alaturi de Titu Maiorescu ,mentorul ei , Mihai Eminescu , Ion Luca Caragiale si Ioan Slavici .
,, Amintiri din copilarie ’’ scrise de Ion Creanga înseamna pentru toata lumea o tema , copilaria , un personaj , Nica a lui Stefan a Petrei Ciubotariul , un spatiu para- diziac , satul Humulesti . Familia , scoala , prietenii , sotiile reprezinta universul copi- lariei lui Nica despre care poate vorbi orice elev . Toata lumea a citit ,, Amintirile ’’. Dar lectura unei carti se poate face de mai multe ori din diferite motive : fie pentru ca ne-a placut foarte mult ceea ce am citit , fie pentru ca ne propunem sa descoperim lu- cruri noi .
Una dintre temele întâlnite în ,, Amintiri ’’ este si cea a copilarie , jocului si joaca , si semnificatiile ei . Aceasta tema este evidentiata cel mai bine prin limbajul folosit de autor, prin tehnica narativa care-l face mereu pe cititor sa-si continue opera , stârnindu-i curiozitatea si umorul în universul humulestean care reprezinta familia , bucuriile , jocurile , fericirea , o existenta într-o colectivitate prietenoasa , o viata sub semnul traditiei care presupune si sarbatoare , dar si munca .
,, Nu stiu altii cum sunt , dar eu , când ma gândesc la locul nasterii mele , la casa parinteasca din Humulesti , la stâlpul hornului unde lega mama o sfara cu moto-cei la capat , de crapau mâtele jucându-se cu ei , la prichiciul vetrei cel humuit , de care ma tineam când începusem a merge copacel , la cuptiorul pe care ma ascundeam , când ne jucam noi , baietii , de-a mijoarca , si la alte jocuri si jucarii pline de hazul si farmecul copilaresc , parca-mi salta si acum inima de bucurie ! Si , Doamne , frumos era pe atunci , caci si parintii , si fratii , si surorile îmi erau sanatosi , si casa ni era în- destulata , si copiii si copilele megiesilor erau de-a pururea în petrecere cu noi , si toate îmi mergeau dupa plac , fara leac de suparare , de parca era toata lumea a mea !’’
Pornind de la acest citat care marcheaza debutul capitolului II si care este cel mai reprezentativ citat al lui Creanga din ,, Amintiri ’’ acesta ne prezinta pe scurt a micul univers al sau cu toti cei care faceau parte din el când toate erau frumoase si toti erau sanatosi , când era el copil si ca la oricare copil viata este frumoasa in anii cei dintâi ai vietii .
Crenga îsi povesteste propria copilariei prin personajul Nica . În ,,Amintirile ’’ lui Creanga nu este nimic individual , cu caracter de confesiune ori de jurnal , ci este simbolizat destinul oricarui copil de a face bucuria si supararea parintilor si de a o lua si el cu încetul pe acelasi drum pe care l-au luat si-l vor lua toti . Asadar autorul pre- zinta copilaria copilului universal .
Nica , fiu al lui Stefan a Petrei Ciubotariul si al Smarandei Creanga merge la scoala de cu toamna , începându-si învatarea de carte în 1846 având între opt si zece ani . Scoala care o frecventa Nica era facuta de parintele Ioan , era defapt o chilie facuta la poarta bisericii , destul de încapatoare , stiind ca avea patruzeci de ucenici . Lui Nica nu-i prea placea scoala . Oricât de hazliu ni se pare azi ca cineva sa stie sa citeasca si sa nu poata scrie, acest lucru multumita metodului , era atunci cu putinta. David Creanga , tatal Smarandei Creanga si bunicul lui Nica citea ,,Vietile Sfintilor ’’
însa socotelile si le facea cu rabojul . Si Smaranda învatase sa citeasca , dar de scris desigur ca nu scria . Materiei fundamentale a cititului la trataji si ceaslov se adaugau câteva materii secundare , cântarea la strana , mersul cu Ajunul si cu Boboteaza . Orariul nu era unul strict . Parintele si badita Vasile cam lipseau din clasa , si copiii intrau în cimitirul de lânga biserica , unde , cu ajutorul ceaslovului unsuros , striveau muste si bondari . Cercetarea progresului se facea prin pocitanii .În fiece zi a sapta- mânii se schimba o tablita pe bat , iar sâmbata , un scolar mai mare , un monitor , îi procitea pe ceilalti , adica îi punea sa spuna lectia si însemna greselile .
Ca mijloace de educatie morala se foloseau ,, calul balan ’’, ,, Sfântul Nicolai’’ si colacii . Când scolarii se purtau rau , parintele îi punea sa încalece pe un fel de ban- ca , poreclita ,, calul balan ’’ , si-i corecta cu ,, Sfântul Nicolai ’’ , un bici de curele fa- cut de mos Fotea , cojocarul satului : colacii de la biserica slujeau drept premii si îndemn la silinta . Creanga pe care-l numeau atunci Nica , iesi într-o buna zi ,prin mai, afara din clasa si fugi de-a dreptul acasa , unde notifica parintilor hotarârea lui de a nu mai merge la scoala . Firea lui Creanga se dezvaluie asadar înca din copilarie . Nascut î...


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org