Referat - Teoria inteligentelor multiple

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
386
Etichete
teoria, inteligentelor, multiple
Descarcari
241
Nota
0 / 10 - 0 voturi

LICEUL DE MUZICA SI ARTE PLASTICE
,, CONSTANTIN BRAILOIU” ,TG-JIU
PROFESOR :TULPAN ANISOARA
10 noiembrie 2005




Teoria inteligentelor multiple ( Gardner)



Gardner defineste inteligenta ca pe un mod de a rezolva probleme si de a dezvolta produse considerate valori de catre cel putin o cultura.
Piaget defineste inteligenta ca fiind o forma superioara de adaptare optima eficienta la situatii noi, problematice, prin restructurarea datelor experientei. Aceasta adaptare este rezultatul interdependentei dintre asimilarea informatii (experienta cognitiva anterioara) si acomodarea ( transformarea experientei cognitive).
Thurstone considera inteligenta ca pe un produs a sapte factori: fluenta verbala, întelegerea verbala, rationamentul, rapiditatea perceptiva, calculul numeric, memoria si vederea spatiala.
Teoria inteligentelor multiple ofera un numar mare de instrumente didactice, care pot fi utilizate în cadrul lectilor, centrarea instruirii pe elev.
Astfel: inteligenta ligvinstica este vizibila prin lecturi, folosirea cartilor, discutii în gupuri de orice marime, fise de lucru, povestiri, joc de roluri, memorare, lectura individuala.
Inteligenta logico- matematica asigura rezolvarea problemelor de matematica, jocuri logice, demonstratii stiintifice, clasificari, cuantificari si calcule.
Inteligenta spatiala are în vedere exercitii de gândire vizuala folosirea culorilor, povestiri în imagini, colaje, harti, diagrame, grafice, filme si fotografii.
Inteligenta kinestezica vizeaza miscarea creativa, mima, dramatizarea, folosirea limbajului corporal, exercitii de relaxare fizica.
Inteligenta muzicala pune accent pe folosirea muzicii de fond, ascultarea muzicii, analiza ei, murmurarea, crearea de melodii sau legarea acestora de concepte.
Inteligenta interpersonala are în vedere cooperarea în grup, implicarea în viata comunitatii , simulari, medierea de conflicte, predarea reciproca, brainstormingul în grup, întâlniri si consultari în contextul învatarii.
Intelige


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org