Referat - Tezaur artistic

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
460
Etichete
tezaur, artistic
Descarcari
315
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Tezaur artistic


Poporul român a creat un adevarat tezaur artistic dând la iveala opere literare în care si-a exprimat nazuintele, a cântat vitejia stramoseasca si a dat glas sentimentelor si gândurilor sale.
Doina este una dintre creatiile literare reprezentative. Este considerata o creatie specific româneasca care îmbogateste folclorul literar alaturi de basme, balade etc.
Ca specie literara, doina este o opera lirica în versuri în care se exprima o gama larga de sentimente (de dor, de jale, de dragoste) caracterizate printr-o deosebita profunzime si care se interpreteaza pe o melodie.
Doina are deci, anumite trasaturi caracteristice. Este o opera literara lirica, deoarece eul liric, vocea autorului anonim exprima o mare varietate de sentimente în mod direct. Sentimentele si continutul de idei sunt exprimate prin intermediul imaginilor artistice realizate cu ajutorul figurilor de stil. Ca procedeu artistic predomina personificarea care ajuta la realizarea unui motiv des întâlnit în doina: motivul legaturi omului cu natura.
Ca versificatie, doinele au câteva trasaturi specifice, sunt scurte ca întindere, versurile au masura de 7-8 silabe si rima împerecheata sau monorima, ritmul este trohaic. Elementele de versificatie sunt în armonie cu sentimentele exprimate si îi dau doinei o muzicalitate proprie poeziei populare.
Pe lânga trasaturile care o individualizeaza, are si trasaturile literaturii populare: caracter anonim, colectiv, oral, sincretic si expresiv.
Poezia populara „Doina” are toate trasaturile speciei rare denumita doina.
În primul rând este o opera lirica, iar lirismul e evident prin prezenta eului liric, care îsi exprima în mod direct sentimentele de admiratie si pretuire fata de doina considerata drept cântec de alinare a suferintelor, dar si de trezire a voiniciei.
Doina apare personificata, i se adreseaza ca unei fiinte dragi folosind vocativul.
„Doina, cântic dulce dulce/ Când te-aud nu m-as mai duce”
Sentimentele poetului anonim sunt profunde si st


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org