Referat - Timbru

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
342
Etichete
timbru
Descarcari
231
Nota
0 / 10 - 0 voturi

“Timbru” Ion Barbu
Fenomenul artistic barbian s-a nãscut în punctul de interferenþã al Poeziei cu Matematica, de aceea poezia lui este cu mult deosebitã de cea a lui Arghezi si Blaga, întrucât gradul ei de dificultate e mai mare. Mai exact spus, înþelegerea poetului asupra a ceea ce trebuie sã fie poezia e mai aproape de concepþia unor poeþi moderni si singulari ca Mallarmé sau Valéry, decât de concepþia mai generalã, impusã de romantism. Apoi nu trebuie uitat cã poetul a fost debutat de un matematician si cã modul lui de a gândi în spiritul abstract al matematicii s-a impus si în planul reprezentãrilor poetice. Barbu însusi afirmã: "Ca si în geometrie, înþeleg prin poezie o anumitã simbolicã pentru reprezentarea formelor posibile de existenþã… Pentru mine poezia este o prelungire a geometriei, asa cã, rãmânând poet, n-am pãrãsit niciodatã domeniul divin al geometriei."
În poezia Timbru , privirea poetului e fixatã pe suprafaþa lumii, nu dincolo de ea fascinat într-atât de lucruri (de piatrã, de humã, de unda mãrii ) , încât le atribuie o viaþã sufleteascã. Cum ele sunt mute, poezia este aceea care ar trebui sã le exprime, ceea ce presupune, pentru poet, o comunicare simpateticã cu ele, identificarea (atitudinea e diametral opusã aceleia din Joc secund).
Poezia postulatã acum nu mai e concentrare de esenþe ci "un cântec încãpãtor", capabil sã cuprindã diversitatea infinitã a lucrurilor, un imn de laudã a creaþiei cosmice asemãnãtor aceluia pe care conform tradiþiei biblice, l-ar fi intonat în paradis îngerii, când Dumnezeu a creat-o pe Eva din coasta lui Adam. Expresia “piatra-n rugaciune” este metafora cea mai profunda a lumii, care anima neantul si edifice o religie intemeiata pe un patentism profound. Rugaciunea reprezinta actul de comuniune ce l mai profund al omului cu Increatul si cu lumea ascunsa. G. Cãlinescu sustine cã de fapt aici existã ermetismul autentic al poeziilor lui Barbu, pentru cã se bazeazã pe si


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org