Referat - Ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi - analiza

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 4 ani
Afisari
1099
Etichete
ultima, noapte, dragoste, intaia, noapte, razboi, analiza
Descarcari
351
Nota
0 / 10 - 0 voturi

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi
Camil Petrescu

1. Despre autor:
Teoretician al “noului roman”, Camil Petrescu este scriitorul care a introdus o noua structura a operei si un nou stil. Problematica fundamentala a operei lui Camil Petrescu fiind o problematica a cunoasterii, cei mai multi dintre eroii sai se incadreaza intr-o tipologie a inteligentei: spirite lucide, neliniste, clocotitoare de idei, eroii camilpetrescieni sunt intelectuali aflati in cautarea absolutului.
2. Creatii ale autorului:
De-a lungul vietii, Camil Pettrescu a realizat diversitate de opera literare, printer care se numara: “Jocul ielelor”, “Suflete tari”, “Act venetian” (dramaturgie), “Patul lui Procust” (romane).
3. Incadrarea operei:
In “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”, Camil Petrescu surprinde drama intelectualului lucid, insetat de absolutul sentimentului de iubire, dominat de incertitudini , care se salveaza prin constientizarea unei drame mai puternice, aceea aomenirii angrenate in tragismul unui razboi absurd, vazut ca iminenta a mortii.
4. Definirea speciei:
Ca orice roman, “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” este o specie a genului epic, in proza, de dimensiuni mari, cu actiune complexa, cu puternice conflicte si o intriga complicate la care participa numeroase personaje construite modern de Camil Petrescu.
Principalul mod de expunere este naratiunea, iar personajele se contureaza direct prin descriere si indirect din propriile fapte, ganduri, sentimente, realizate prin dialog, monolog interior, introspectie.
5. Tema:
Tema romanului o constituie dragostea si razboiul ca experiente ale cautatorului de absolute.
6. Titlul:
Titlul romanuljui ar putea sugera ratacirea tanarului Stefan Ghiorghidiu prin noaptea incertitudinilor si a intrebarilor fara raspuns legate de iubire.
Cuvantul “noapte”, repetat in titlu reda


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org