Referat - Un cizmar modest

Categorie
Referate Romana
Data adaugarii
acum 5 ani
Afisari
370
Etichete
cizmar, modest
Descarcari
215
Nota
0 / 10 - 0 voturi



Un cizmar modest

Nuvela este o specie a genului epic in proza, de intindere mijlocie, prezentand fapte verosimile si avand o intriga si un conflict riguros construite in jurul unor personaje care se reliefeaza puternic.
Ioan Slavici a fost unul dintre marii clasici, precursor al lui Liviu Rebreanu si intemeiator al nuvelei realist-psihologice in literature romana.
Sursa de inspiratie a autorului a fost realitatea, care este infatisata in mod veridic si obiectiv. Tema acestei nuvele o constituie lumea satului transilvanean de la jumatatea secolului al XIX-lea si dezumanizarea, consecintele negative pe care le are setea de imbogatire asupra vietii sufletesti a individului, asupra destinului omenesc.
Actiunea nuvelei se desfasoara cronologic, de la Sf. Gheorghe si pana in primavara urmatoare, de Paste. Spatiul fiind bine definit, actiunea este plasata intr-un spatiu geografic precis care apartine zonei Ardealului, la Moara cu noroc, asezata in valea dintre doua drumuri. In acest spatiu in care se petrece actiunea traiesc tarani, carciumari, porcari, samadai, preoti, oameni lacomi, intreprinzatori, buni si rai, asa cum se intampla si in viata de zi cu zi. Slavici antreneaza in actiune caractere tari de oameni primitivi (Lica, Pintea) iar intriga reliefeaza stari sufletesti complicate.
Din expozitiune aflam ca Ghita este un cizmar modest, sarac care se hotaraste, in ciuda sfaturilor date de soacra sa, sa ia in arenda carciuma de la Moara cu noroc. La inceput totul mergea bine. Momentul intrigii, ce declanseaza conflictul si intreaga desfasurare a actiunii il constituie aparitia la Moara cu noroc a lui Lica Samadaul, stapan temut al acesto locuri.
In continuare, Ghita intra in mecanismul necrutator al afacerilor necinstite ale lui Lica, devenind complice si partas la actele Samadaului. Stapanit de setea de bani, Ghita se va instraina de Ana, sotia sa, care dandu-si seama ca soarta lui Ghita e acum legata de Lica “simti o tragere de inima pentru acesta”. Ghita depune m


Copyright © Toate drepturile rezervare. 2008 - 2024 - Referatele.org